Формациите, подкрепящи правителството, се обединиха дерогацията за руския нефт да отпадне от 1 март догодина, а от 1 януари се прекратява износът

Това съобщиха Теменужка Петкова, Йордан Цонев и Венко Сабрутев в кулоарите на парламента

Народно събрание, пленарна зала, дебати
Народно събрание, пленарна зала, дебати Източник: Zonanews

ГЕРБ и ПП-ДБ ще внесат общ законопроект за отпадане на дерогацията за внос на руски нефт за България, от която се възползва най-вече рафинерията "Лукойл Нефтохим". Това съобщиха Теменужка Петкова, Йордан Цонев и Венко Сабрутев в кулоарите на парламента.

Теменужка Петкова, ГЕРБ-СДС
Теменужка Петкова, ГЕРБ-СДС Източник: Zonanews


В общия законопроект ще бъде заложен срокът за отпадане, за който партиите, подкрепящи правителството, се договориха още на 17 ноември - от 1 януари 2024 г. отпадане на квотите за износ, а от 1 март отпадане и на дерогацията.


Изявата на тримата бе след поискана 15-минутна почивка, поискана преди гласуването на два законопроекта по темата на формациите, подкрепящи кабинета.


Законопроект с вносител Кирил Петков, в който срокът за отпадане на дерогацията е между 1 и 15 март вчера не бе приет в комисия, след като във вторник ГЕРБ и ДПС за пореден път поискаха още по-скорошна отмяна на дерогацията - от 1 януари. Този срок пък не бе подкрепян от ПП-ДБ и законопроектът също беше отхвърлен в комисия.

 

В крайна сметка двете предложения за промени в Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна ще бъдат оттеглени в името на общия текст.

 

В него остава да се уточни как да бъде разписана ревизията, която Агенция "Митници" трябва да направи към 31 декември, за да установи какви вече преработени количества има в складовете на рафинерията и дали ще могат да бъдат изнесени, за да не задръстят складовете.

Още от "Политика"

Желязков пред Алиев: Азербайджан е ключов партньор за България за енергийната диверсификация

Отношенията между Азербайджан и България са не само приятелски, те са издигнати до ниво стратегическо партньорство, което отвори нова страница в двустранните връзки, отбеляза президентът Илхам Алиев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени