Габриел в НС: България се справя блестящо със своите задачи, свързани с опазването на границата

За мен като външен министър е важно да бъдем добре подготвени за 31 март", допълни тя

Мария Габриел
Мария Габриел Източник: Zonanews

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел, както и министърът на финансите Асен Василев участват в редовния петъчен парламентарен контрол. "По време на преговорите не са обсъждани каквито и да е било цифри, още по-малко тези, които изкуствено създават страхове, появявайки се в публичното пространство. Това, което България е заявила по време на преговорите е, че ние ще спазваме своите задължения, свързани с Дъблинското споразумение. България се справя блестящо със своите задачи, свързани с опазването на границата", посочи Мария Габриел.

 

"За мен като външен министър е важно да бъдем добре подготвени за 31 март", допълни тя. Вицепремиерът отговаря на два въпроса, от Костадин Костадинов, лидерът на "Възраждане" относно забавено финансиране на проект за "изграждане на нова спортна зала на гимназия в гр. Тараклия" и "довършване на хранителен блок в теоретичния лицей в с. Твърдица, район Тараклия", и на един въпрос от Иван Ченчев от БСП относно финансирането на Програма "Българска помощ за развитие и хуманитарна помощ".

 

Министърът на финансите Асен Василев пък ще отговаря на четири въпроса - относно сигнал за злоупотреби от страна на ръководството на Агенция "Митници", относно финансиране на Национален съвет за превенция и защита от домашното насилие към Министерски съвет и др.

 

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов пък ще отговаря за приетите условия по бъдещото ни присъединяване към Шенген. Останалите министри, които ще участват в контрола са министърът на здравеопазването Христо Хинков, който ще отговаря за проблема с разпространението и употребата на райски газ от деца, на втори въпрос относно оборудване на новопридобития от България медицински хеликоптер, както и ще отговаря на въпроси, свързани със сградата на бившия АГ-комплекс на Университетската многопрофилна болница за активно лечение "Проф. д-р Стоян Киркович" в Стара Загора.

 

Университетската многопрофилна болница за активно лечение
Университетската многопрофилна болница за активно лечение "Проф. д-р Стоян Киркович" в Стара Загора. Източник: Zonanews

Министърът на културата Кръстю Кръстев ще отговаря на осем въпроса, част от които свързани с възможностите за финансиране на проекти на читалищата в страната със средства от централния бюджет или с такива от ЕС, както и на въпрос, свързан с бюджета на Културно-информационен център на България в гр. Скопие. Министърът на околната среда и водите Юлиян Попов, министърът на земеделието Кирил Вътев, министърът на отбраната Тодор Тагарев, спортният министър Димитър Илиев и министърът на образованието Галин Цоков също ще бъдат изслушани по време на контрола.

Още от "Политика"

Прокуратурата чака експертизи, за да се произнесе по скандала с фалшифицираните подписи

Производството е образувано, за това че е потвърдена неистина в писмено съобщение, изпратено от Л.Б. (Лена Бориславова, бел. ред.) по електронен път до Агенция по вписванията

Прочетете повече прочетете повече

Радев наложи вето върху промени в Закона за насърчаване на инвестициите

Това е третият път (след указите му от 2017 г. и 2019 г.), когато Румен Радев възразява срещу мерки, подобни на приетите в този закон", се казва в съобщение от президентската администрация

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени