Гълъб Донев: Когато има съчетание на политическа воля и професионализъм, е напълно възможно да бъдат ограничени уродливи явления

""Всяко съобщение за катастрофа на пътя, която е отнела за пореден път човешки живот и е причинила страдание и мъка, ме изпълва с гняв" - заяви той по време на съвещанието

Гълъб Донев
Гълъб Донев Източник: Пресцентър на МС

Обществото очаква от нас подготовката и провеждането на честни и свободни избори. Когато има съчетание на политическа воля и професионализъм, е напълно възможно да бъдат ограничени уродливи явления като купения и контролиран вот и различни изборни злоупотреби. Това заяви служебният министър-председател Гълъб Донев на Националното съвещание на МВР.

По думите му правителството ще направи всичко необходимо, за да бъде постигнато единодействие на национално и местно ниво в съпротивата с купения и контролирания вот.

 

По отношение на войната на пътя, премиерът Донев е убеден, че може да се сложи край на това: "Всяко съобщение за катастрофа на пътя, която е отнела за пореден път човешки живот и е причинила страдание и мъка, ме изпълва с гняв. Настоявам да бъдем нетърпими към всеки, който не спазва правилата за движение и застрашава с поведението си човешки живот.

 

Направете възможното и невъзможното, за да овладеем войната по пътищата в страната. Уверявам ви, че може да разчитате на пълната подкрепа на правителството и моята лична като министър-председател", подчерта Донев.

 

От своя страна, служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев подчерта, че основната задача на МВР е да се организира провеждането на изборния процес, който трябва да протече спокойно и сигурно и всеки български гражданин да упражни законосъобразно правото си на глас.

 

"Много добре знаем какви са порочните практики и ще използваме целият натрупан опит да се опитаме да го развием и ще изисквам този път да положим всички усилия да разкрием лицата, които стоят зад тези порочни практики - купения, корпоративния вот, всякаква форма на изкривяване на изборния резултат и тези лица да бъдат издирени и изправени пред закона", каза Демерджиев.

 

Той очаква и ще изисква МВР да се ръководи от принципа на законност - в действията, защото ако само ръководството съблюдава този принцип, няма как системата на МВР да заработи по начина, по който се изисква и очаква.

 

"Всеки, който спазва този принцип ще има пълната подкрепа на ръководството и и моята пълна подкрепа. А всеки, който не спазва този принцип или извършва правонарушения или престъпления, ще бъдем безкомпромисни към такъв тип прояви", подчерта вътрешният министър.

 

По думите му, цялата общественост е вперила поглед в МВР и този основен приоритет трябва да бъде изпълнен възможно най-добре, ако искаме след изборите да получим това доверие и уважение, което институцията заслужава.

Още от "Политика"

Георги Георгиев: ПП превърнаха Столична община в банкомат, който да захранва партийната им номенклатура

Настояваме до края на деня Васил Терзиев да поиска оставките на зам.-кмета по финанси Иван Василев, на зам.-кмета по култура Яна Генова и на директора на ОП "Гробищни паркове" – Румен Димитров

Прочетете повече прочетете повече

От днес до 7 май ЦИК приема документи за регистрация на кандидатски листи за евродепутати

От днес ЦИК започва да приема и документи за регистрация на допускане или регистрация на партии и коалиции за участие в нови избори за кметове и общински съветници на 23 юни

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени