Гълъб Донев: Мястото на България е в Шенгенското пространство

"Части от ГКПП "Капитан Андреево" ще придобият статут на стратегически обект от значение за националната сигурност" - ще се вземе такова решение, съобщи Донев

Гълъб Донев
Гълъб Донев Източник: Пресцентър на МС

Категорични сме, че мястото на България е в Шенгенското пространство. Това заяви служебният премиер Гълъб Донев преди началото на днешното правителствено заседание.

 

"Помните как започна мандатът на служебното правителство – с информация за проблеми по контрола на животни и стоки, които влизат в Европейския съюз (ЕС) през граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) "Капитан Андреево". В края на мандата ни предстои да вземем решение, с което части от ГКПП "Капитан Андреево" ще придобият статут на стратегически обект от значение за националната сигурност", обяви премиерът.

 

По думите му целта на това решение е държавата да върне сигурността и качеството на контрола на стоките, които влизат в ЕС. "Няма да допуснем българската граница, която е външна граница на ЕС, да се използва за вътрешнополитическа употреба", коментира още Гълъб Донев.

 

Преди началото на работата по дневния ред на заседанието, служебният премиер припомни, че днес се навършват 153 години от създаването на Българската академия на науките, която води своето начало от 12 октомври 1869 г., когато в Браила е учредено Българското книжовно дружество. Гълъб Донев призова да "ценим и следваме" идеите на хората на знанието и честити празника на българските учени.

Още от "Политика"

Даниел Митов се отказа от поста външен министър и заяви, че сега отговорността е на Радев, дипломат №1 е негов

Разочарованието ми обаче е от позицията на ПП-ДБ, те вместо да подкрепят номинацията на г-н Главчев, те влязоха в логиката на Румен Радев, добави Митов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени