Галъп: Победителят в изборите в неделя ще се реши в последния момент

40,1% са казали, че със сигурност ще гласуват

Моментна снимка на електоралните нагласи според Галъп
Моментна снимка на електоралните нагласи според Галъп Източник: Галъп интернешънъл

Ако изборите бяха в последната десетдневка на март, резултатът щеше да е следният: ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС щяха да имат сходна подкрепа с 26,9% и 26,5%, ДПС и "Възраждане" биха оспорвали третото място, съответно с 13,3% и 13%. На пето място е БСП със 7,2%. В борба за шанс за достигане на бариерата "в пакет" са "Български възход" с 3,5% и "Левицата" с 3,3%. "Има такъв народ" е с 3%.

 

Резултатите са от изследване на "Галъп интернешънъл болкан" за Българското национално радио (БНР), показващо декларативните нагласи към края на кампанията. То е проведено между 18 и 26 март 2023 г. сред 1004 души по метода "лице в лице" с таблети.

 

"Изходът от вота на 2 април е труден за прогнозирана. Резултатите между отделните политически играчи са изравнени. Формулата на представителството към момента изглежда 5+." Това заяви в коментар за резултатите от социологическото проучване на "Галъп интернешънъл" социологът от агенцията Светлин Тачев. Той посочи, че развръзката от предсрочните избори ще бъде определена от решението на избирателите в последния момент.

 

Според Светлин Тачев не е изключено бомбените заплахи от последните дни да повлияят негативно на готовността на българските граждани да участват в изборите на 2 април. 

 

Двустепенната гнездова извадка от изследването на "Галъп" е представителна за пълнолетното население на страната. Максималното стандартно отклонение е ±3.1% при 50-процентните дялове. 1% от цялата извадка е равен на около 54 хиляди души.

Още от "Политика"

Комунистическият следовател Бойко Рашков нападна още един журналист, млати оператора и него с чадър (ВИДЕО)

Преди това Рашков счупи телефона на колегата Николай Караколев преди комисията, на която депутатите трябваше да го изслушат за връзките му с контрабандистите Марин и Стефан Димитрови

Прочетете повече прочетете повече

Неизбежният Караколев: Побойко Рашков ми счупи телефона след въпрос за пачки, часовници и контрабандистите Димитрови (ВИ

Бившият вътрешен министър Бойко Рашков бе разпитан в комисия в Народното събрание за участието му в контрабандни канали в Митниците и близките му отношения със Стефан и Марин Димитрови

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени