Галъп: Разликата между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ вече е 10%! ДПС и "Възраждане" - само на 1% зад ПП-ДБ

В парламента влизат още БСП с подкрепа от 8,4% и ИТН с 4,7% доверие

Електорални нагласи според Галъп
Електорални нагласи според Галъп Източник: "Галъп интернешънъл"

Разликата между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ вече е 10%! ДПС и "Възраждане" - само на 1% зад ПП-ДБ. Това показват данните от последното проучване на "Галъп интернешънъл болкан", публикувано на старта на предизлорната кампания 2 в 1.

 

Ако изборите за Народното събрание бяха в началото на месец май, в подадените за партии и коалиции гласове дяловете биха били следните:

 

ГЕРБ-СДС биха взели 26,5% от гласовете,

ПП-ДБ – 16,4%;

ДПС – 15,4%;

"Възраждане" – 15,1%;

БСП – 8,4%;

ИТН – 4,7%. 

 

Сред останалите е твърде рано за замервания, но дори на този етап личи удобна стартова позиция за листата около Ваня Григорова с 2,5%, "Синя България" са на този етап с 1,5%, а ВМРО с 1,1% ще е явно в битката за процент. 

 

Тепърва ще се изяснява подредбата на другите по-малки, сега създаващи се или сега утвърждаващи се партии и коалиции, които засега са с по-нисък резултат под процент.

 

Данните позволяват на този етап да бъдат забелязани, без да се подреждат, формации като "Български възход", "Левицата", "Величие", "Зелено движение", формации като тези на Васил Божков, Радостин Василев, Иван Гешев и други.

 

Спецификата на политическата ситуация у нас позволява доста внезапни развития или пък скрити в анкетната ситуация вотове, чиято величина ще се знае едва в края на кампанията. Но като начало това се отразява в известно общо набъбване на групата на формациите с относително по-ниска подкрепа.      

 

Още от "Политика"

Последни новини

Най-четени