Галъп: Срив в доверието към Слави Трифонов! 70 % са разочовани от лидера на "Има такъв народ"

48,9% не одобряват машинното гласуване

Слави Трифонов
Слави Трифонов Източник: You Tube

Тотален срив в доверието към лидера на "Има такъв народ" Слави Трифонов отчита Галъп. 69,9% не одобряват поведението на Слави Трифонов след изборите на 4 април. Причината явно е това, че не беше направен опит за съставяне на правителство. 18,6% го одобряват, а останалите не могат да отговорят. Изводите са от независим сондаж на "Галъп интернешънъл болкан", завършил преди дни.

 

Обществото споделя подозрения срещу досегашната власт. Българите явно очакват и бързо съставяне на нова власт и вероятно и заради отказа за съставяне на правителство, поведението на Слави Трифонов до този момент не среща широко разбиране отвъд границите на собствените му привърженици, макар българите да виждат най-много перспектива за новите избори именно пред него. Новината от националистическия сектор за обединение и отдръпване на лидерите се приема по-скоро добре. Обществото подхожда плахо към въвеждането на широко и задължително машинно гласуване. Явно е нужна повече разяснителна работа за ползите от машинното гласуване. Изводите са от независим сондаж на "Галъп интернешънъл болкан", завършил преди дни.

  

69,9% не одобряват поведението на Слави Трифонов след изборите на 4 април. Причината явно е това, че не беше направен опит за съставяне на правителство. 18,6% го одобряват, а останалите не могат да отговорят. И тук, става дума за очаквана партийна картина на отговорите: одобряващи Слави Трифонов са главно привържениците на формацията му и малка част от привържениците на ДБ и на ИСМВ. Закономерно, БСП в голямата си част не го одобрява. Същото важи в още по-голяма степен за ГЕРБ.

 

Одобрявате ли поведението на Слави Трифонов след изборите на 4 април
Одобрявате ли поведението на Слави Трифонов след изборите на 4 април Източник: Галъп интернешънъл

Респондентите са давали повече от един отговор. Тук отговорите често са мотивирани с пристрастията, затова и на второ място с 30,6% от отговорите излиза ГЕРБ. Според 13,7% от запитаните пък ДБ ще увеличава гласове на новите избори. 12,6% казват БСП и това вероятно се дължи и на факта, че част от привържениците на БСП в по-високите възрастови групи не успяха да гласуват заради опасността от коронавируса. Като цяло, очакванията за ръстове са по-големи по отношение на новоналагащите се формации.

 

Бяха сондирани и мненията по идеята на Красимир Каракачанов за обединение и "крачка встрани" на лидерите на националистическите партии. Очаквано, мнозинството не може да отговори – защото е далеч от този сектор. Останалите се разпределят така: 25% одобряват, а 15% не одобряват.

 
Въвеждането на изцяло машинно гласуване в секции с над 300 избиратели (при запазване на "аварийна" опция за хартиено гласуване) се посреща засега без ясно обществено мнение и с известно объркване. Запознати с предвидения механизъм, 47,3% одобряват, но 48,9% не одобряват. Останалите се колебаят. Най-боязливо реагират по-възрастните. В групата 65-74-годишните, например, неодобрението е над 60%. Ясно личат и партийните пристрастия – повечето електорати одобряват, с изключение на този на ГЕРБ. Електоратът на БСП пък е разделен в мненията си. Вероятно част от възрастните хора се чувстват несигурно, но пък друга част от социалистите споделят официалната позиция на ръководството на БСП.

Цялото проучване може да видите тук

 

Одобрявате ли преминаването към изцяло машинно гласуване
Одобрявате ли преминаването към изцяло машинно гласуване Източник: Галъп интернешънъл

 

Още от "Политика"

Премиерът Димитър Главчев предлага Стефан Димитров да бъде освободен от поста външен министър

Като мотиви за персоналната промяна министър-председателят посочва необходимостта от навременна и отговорна координация и комуникация между членовете на кабинета, от една страна, както и със съюзниците и партньорите от друга

Прочетете повече прочетете повече

Министър Стефан Димитров: Войната в Украйна постави Черноморския регион на линията на ново разделение между Русия и Запа

Министър Димитров подчерта, че България ще продължи да подкрепя Украйна в нейните усилия за постигане на справедлив и устойчив мир

Прочетете повече прочетете повече

Министър Найден Тодоров: Първото, което искам да направя, е да няма сътресения

На въпрос за Народния театър "Иван Вазов" министър Тодоров коментира, че администрацията и творците никога не бива да се противопоставят едни на други, защото в своята работа не могат едни без друг

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени