Гърция завърши 40-километровата метална ограда по границата с Турция

Европейският съюз трябва да спазва ангажиментите си за миграцията при хаотичната ситуация в Афганистан, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган

Оградата по гръцко-турската граница
Оградата по гръцко-турската граница Източник: БТА
Гърция е завършила 40-километровата метална ограда по протежение на границата си с Турция, съобщи в. "Катимерини". Страната започна миналата година изграждането на стената, за да предотврати нелегално преминаване на границата. Вчера района посетиха гръцките министри на отбраната и на защитата на гражданина Никос Панайотопулос и Михалис Хрисохоидис.
 
Те извършиха инспекция на оградата и на изградената електронна система за наблюдение на гръцко-турската граница. Събитията в Афганистан породиха страхове в ЕС за повторение на бежанската криза от 2015 г., когато около милион мигранти, бягащи от войната и бедността в Близкия изток и отвъд региона, преминаха през Турция в Гърция с намерение да продължат към по-заможни европейски държави. Гърция беше на фронтовата линия на кризата и съобщи, че граничните й сили са нащрек да попречат страната отново да се превърне във вход към Европа, отбелязва вестникът.
 
Същевременно турският президент и премиерът на Гърция призоваха да се окаже помощ на афганистанските бежанци в съседните на Афганистан страни Съседките на Афганистан се нуждаят от помощ, за да поемат бремето на новите бежанци от тази страна и да избегнат потенциален наплив отвъд границите си, заявиха единодушно в телефонен разговор лидерите на Турция и Гърция. Това предаде ДПА, като се позова на канцеларията на турския президент.
 
Европейският съюз трябва да спазва ангажиментите си за миграцията при хаотичната ситуация в Афганистан, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган в разговор с премиера на Гърция Кириакос Мицотакис. В сряда Гърция обяви, че може да връща в Турция (която смята за "сигурна страна") афганистанците, чиято молба за убежище е била отхвърлена в Гърция, отбелязва Франс прес. Очакваме ЕС да спазва искрено ангажиментите си, повтори Ердоган и призова за "сътрудничество, основаващо се на разбиране и общи интереси" в областта на миграцията. Турският президент предупреди за опасността от миграционна вълна, която би представлявала сериозно предизвикателство за целия свят, и прикани ЕС да помогне на съседните на Афганистан страни, и в частност на Иран, за да се намали този риск.
 
"Нова миграционна вълна е неизбежна, ако не се вземат необходимите мерки в Афганистан и в Иран", заяви той. Ердоган отбеляза, че страната му е в контакт с Техеран по този въпрос и е взела допълнителни мерки за повишаване на сигурността по границата си с Иран. Неотложният въпрос за миграцията може да се превърне в още по-голямо предизвикателство за всички, ако в Афганистан не се поддържа мирен преход, допълни той. Съседките на Афганистан трябва да бъдат подпомогнати, така че афганистанците да останат възможно най-близо до дома си, заяви Мицотакис, цитиран от своята канцелария.
 
Турция и Гърция наскоро засилиха мерките по границите си, включително чрез изграждането на стени и огради, опасявайки се от масирана бежанска вълна от Афганистан. Освен ситуацията в Афганистан след идването на власт на талибаните, двамата лидери са обсъдили също климатичната криза, свързана с многобройните горски пожари в Гърция и Турция. Разговорът между Ердоган и Мицотакис е продължил около половин час и е протекъл в положителна атмосфера.

Още от "Политика"

Георги Георгиев: ПП превърнаха Столична община в банкомат, който да захранва партийната им номенклатура

Настояваме до края на деня Васил Терзиев да поиска оставките на зам.-кмета по финанси Иван Василев, на зам.-кмета по култура Яна Генова и на директора на ОП "Гробищни паркове" – Румен Димитров

Прочетете повече прочетете повече

От днес до 7 май ЦИК приема документи за регистрация на кандидатски листи за евродепутати

От днес ЦИК започва да приема и документи за регистрация на допускане или регистрация на партии и коалиции за участие в нови избори за кметове и общински съветници на 23 юни

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени