Генчовска очаквано се врътна: С премиера сме на едно мнение за РСМ, не се водят две политики

Външният министър коментира и темата с българските моряци в Украйна

Теодора Генчовска
Теодора Генчовска Източник: Zonanews

"България официално не води две политики по линия на Северна Македония, с Кирил Петков сме на едно мнение". Това заяви външният министър Теодора Генчовска. Пред bTV тя добави обаче, че неофициално се дават различни сигнали и съветниците на премиера излизат от рамковата позиция, но не и министър-председателят.

 

"В указанията, които ние спазваме по рамковата позиция, има много ясно разписан какъв трябва да бъде преговорния процес с Република Северна Македония. Това, което се предлага, е по-скоро възможност, която да не гарантира изпълнението на договора от 2017 година и най-важното да гарантира правата на българите в Северна Македония. Т.е. някой върви в посока сваляне на вето без получаване на необходимите гаранции, но не самият премиер. Винаги с него сме говорили по един и същи начин на всички официални срещи", обясни още Генчовска.

 

Тя коментира, че всяко едно решение, което е свързано с преговорния процес с преговорната рамка по отношение на Северна Македония, както и включването на Конституцията в правата на българите в преамбюла на конституцията и самата конституция на Северна Македония, изисква решения и мандат на Народното събрание.

 

"Може би са оставени първоначални грешни внушения в нашите колеги от Северна Македония, но ви уверявам, че наистина искаме държавата Северна Македония възможно най-скоро да стане член на Европейския съюз. Това е от наш изключителен интерес", обясни още Генчовска.

 

Външният министър коментира и темата с българските моряци в Украйна. Тя заяви, че поради спецификите на ситуацията самия процес по евакуация се забавя. "Но ви уверявам, че много скоро моряците ще си бъдат вкъщи", каза Генчовска.

Още от "Политика"

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов: България е ключов съюзник на източния фланг на НАТО и играе решаваща роля

В изказването си той акцентира, че агресията на Русия срещу Украйна е напомнила, че стабилността и сигурността в Европа не могат да се приемат за даденост

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени