Генерал Съби Събев: България води недостойна политика на страна-член на НАТО. Това е позорно поведение!

"България седи нелепо на външнополитическата сцена", смята Асен Генов

Ген. Съби Събев
Ген. Съби Събев

Във вторник стават три месеца от началото на войната в Украйна. В студиото на NOVA експерти коментираха какъв е възможния развой на конфликта.

 

"Българската аудитория не е наясно какво се случва на Източния фронт заради пропагандата, която се води. Накратко в момента имаме Харковско-болгродско направление, Изюмско-луганско направление и Херсконско- кримско направление. По тях имаме позиционна война.

 

И двете страни започнаха да осъществяват отбранителни действия. На Западния фронт в момента ситуацията е по-спокойна. Украинската армия чака да дойде новото въоръжение, за да може да преодолее отбранителните способности на руската армия", коментира Илия Налбантов, военен експерт и председател на Асоциация "Джордж Маршал – България".

 

"По руската телевизия се завъртя думата капитулация. За Русия, разбира се, тя е неприемлива, но американците от Конгреса й дадоха възможност да излезе от ситуацията като направи отстъпки, да се оттегли, да преговоря с Украйна и да направи вътрешни промени", каза още Налбантов.

 

Асен Генов: "Българското посолството в Киев още е празно и затворено. Германия, Франция и др . се върнаха там, нашата външна политика я няма никаква, президентът си позволява да се кара на "Дойче веле" заради статия, която не му е харесала.

 

След три месеца война предстои разширяване на НАТО. Има смисъл в това. Разбра се, че Русия не защитава своите граждани на други територии, а изнася русофилство извън границите си. Заплашва чужди страни, а у нас този риск не се отчита за съжаление.  България седи нелепо на външнополитическата сцена".

 

"Доставката на артилерийски средства ще промени ситуацията. След 19 април целта беше да се обкръжат руските войски в дъгата Изюм-Доценк. Това не се случи. Сега е поставена по-малка цел – да се обкръжат руските войски в района на Северодонецк и Лисичанск . Очаквам атаките да се засилят. Руските войски ще направят всичко възможно да превземат Донецк и Луганск в техните административни области.

 

След това могат да прехвърлят усилията си в Херсонска и Запорожка област. В същото време България води недостойна политика на страна член на НАТО. Това е позорно поведение", заяви Съби Събев, бивш представител на България в НАТО.

 

Налбантов: "Раздвоението генерира несигурността, а тя - недоверие, а това гони инвеститорите от България. Ако продължим да сме на дъното на технологичната отбрана, ще бъдем саботьори на НАТО.

 

И тримата са на мнение, че е възможен преврат в руската държава.

"В Русия бяха унищожени систематично опозицията, медиите. Сега може би следващият опит ще бъде насочен към възможността хората правно да защитават своята позиция. Тоест, да се гарантира безопасна реализация на съдебна репресия спрямо всеки, който проявява различно мислене.

 

В този ред на мисли разумната развръзка на нещата в Русия би било да очакваме преврат", обясни журналистът Асен Генов.

"Има информация за вътрешни саботажи в руската армия. Възможно е да настъпи вътрешен процес, който да измести Путин от власт, да се постави по-умерен ръководител и да се седне на масата за  преговорите. Това е най-добрият вариант за Русия", каза още Събев.

 

.

 



Още от "Политика"

Георги Георгиев от ГЕРБ призова Терзиев и "Спаси София": Долу ръцете от ''Патриарха''

Екипът на Васил Терзиев и спасителите от "Спаси София" с откровени лъжи и незачитайки мнението на гражданите променят движението по бул. "Патриарх Евтимий" в центъра на София, допълва той

Прочетете повече прочетете повече

Прокуратурата чака експертизи, за да се произнесе по скандала с фалшифицираните подписи

Производството е образувано, за това че е потвърдена неистина в писмено съобщение, изпратено от Л.Б. (Лена Бориславова, бел. ред.) по електронен път до Агенция по вписванията

Прочетете повече прочетете повече

Радев наложи вето върху промени в Закона за насърчаване на инвестициите

Това е третият път (след указите му от 2017 г. и 2019 г.), когато Румен Радев възразява срещу мерки, подобни на приетите в този закон", се казва в съобщение от президентската администрация

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени