Георг Георгиев: Ако изобщо може да се говори за съдебна реформа, то успехите в нея се дължат на ГЕРБ

Мястото на РСМ е в ЕС и НАТО, подчерта той

Георг Георгиев
Георг Георгиев Източник: Zonanews

"Ако изощо може да се говори за съдебна реформа, то успехите в нея се дължат на ГЕРБ. 2019 г. отпадна механизма за проверка, ЕК каза, че България изпълни критериите", заяви в предаването "Панорама" по БНТ народният представител от ГЕРБ-СДС Георг Георгиев.

 

По думите му някои от законопроекти са безсъдържателни и в разрез с Конституцията. "Противоречат изобщо на разделението на властите, изключват прокуратурата или я поставят в подчинение на новосъздадени механизми, какъвто е примерът със законопроекта на г-н Рашков", допълни Георг Георгиев.

 

"Направихме стъпки, за да има Комисия по конституционни въпроси и промяна на Конституцията", коментира Георг Георгиев. Според него никой от намиращите се в парламента не се опитва да проведе реален дебат. "За съдебна реформа са необходими гласове", каза още Георг Георгиев.

 

"Мястото на РСМ е в ЕС и НАТО. Затова когато очертавахме приоритетите на Европредседателството, ние поставихме Западните Балкани. РСМ се ползва от нашето топло чувство. Жалко, че толкова време беше пропуснато. От декларация и договора за добросъседство-благодарение на Борисов и Заев", добави бившият външен министър.


На въпрос, че правителството на ГЕРБ е наложило вето, Георгиев разясни: "Ще ви поправя, защото думата вето наложи чуждата пропаганда, която искаше да внуше че България спира РСМ. Не мога да говоря за грешка, беше постигнато споразумение, което отразява интересите на двете държави и представлява това, което България искаше да направи - да сключи двустранен протокол и за първи път той да стане част от дневния ред на ЕС. Задължително условие е РСМ да включи българите като държавнотворен народ, за да стигне до преговорите. Отразени бяха нашите условия във френското предложение, подкрепени от всички -това показва че ние сме защитили националния интерес", допълни Георг Георгиев. 


Готови ли сте да воювате за евроценностите, попита водещият Бойко Василев. "Фактът, че се появява думата "воювате" означава, че се допуска засилена реторика. Ако не беше ГЕРБ - два пъти вкарваме в НС решението за военна помощ за Украйна, за съжаление в 47-то НС имаше популистката клопка на партиите, не приеха България да се нареди до партньорите от ЕС. Но сега - предоставянето на помощ е инициирано от ГЕРБ, декларацията за Шенген бе приета с нашите гласове, еврозоната - през цялото време ГЕРБ показва ориентацията на нашата държава. Какво налага да я препотвърждаваме –народът и страната са направили избор?", подчерта лидерът на МГЕРБ. 

Още от "Политика"

ГЕРБ-СДС: Заводът за преработка на отпадъци ударно запълва депото в София и сепарира два пъти по-малко материали за реци

Проверка на терен от общинските съветници на ГЕРБ през април показа, че на депото на София се заравя РДФ-гориво, вместо то да бъде реализирано

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени