Георг Георгиев: ЕК препоръча създаването на специализирани органи към съдебната власт

Връзката между Скрипал, взривовете и отравянето на Гебрев  е нещо, което следва да ни накара да се замислим

Георг Георгиев
Георг Георгиев Източник: БНТ

"Мисля, че това, което прокуратурата каза вчера демонстрира изключително старателните усилия, които са положени, както от страна на прокуратурата, така и на специализираните служби за това да се грижат за националната сигурност на България. Това е поредното действие по посока защита интересите на нашата страна", каза в предаването "Денят започва" по БНТ народният представител от ГЕРБ-СДС Георги Герогиев.

 

"Ако отчетем също шпионският скандал, който беше разкрит, ако отчетем това, че много последователно се работи в посока българската национална сигурност в нейните много измерения да бъде гарантирана, това беше едно постъпление, което определено може да твърдим, че буди известна тревога - връзката между Скрипал, взривовете и отравянето на Гебрев  е нещо, което следва да ни накара да се замислим", добави той. 

"Не бих се доверил повече на частната фирма отколкото на прокуратура. Убеден съм, че за де се предостави тази информация, то зад нея седи нещо. Днес руският посланик е поканен в министерството на външните работи. Смятаме, че държави които се зачитат взаимно, би следвало да подхождат и по начин съобразен с международните норми. Това което България прави през специализираната прокуратура и службите е да защитава интереса си" коментира той. Георг Георгиев обясни също така, че Европейската комисия е тази, която е препоръчала на България да създаде специализирани органи към съдебната власт, които да се занимават с борбата с корупцията и организираната престъпност. Според Георгиев не е основателно те да бъдат закривани.

 

"Сега най-големите борци с корупцията - колегите от "Да, България" са тези, които предлагат закриването не само на специализираните съдилища и прокуратура, но и на КПКОНПИ. В момента те блокират работата на една служба, която към момента се занимава с това да запорира имущество за над 3 млрд. на олигарси", заяви Георгиев. По думите му явно целта е този ресурс да бъде освободен, тъй като една предизборна кампания е минала и предстои друга. През 2019 г. ЕК препоръча отпадане на Механизма за сътрудничество и проверка, специално докладът акцентира, че сме се справили много добре с борбата с организираната престъпност, заяви Георг Георгиев.

Още от "Политика"

ГЕРБ-СДС: Заводът за преработка на отпадъци ударно запълва депото в София и сепарира два пъти по-малко материали за реци

Проверка на терен от общинските съветници на ГЕРБ през април показа, че на депото на София се заравя РДФ-гориво, вместо то да бъде реализирано

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени