Георг Георгиев към Румен Гечев: Белезници трябваше да щракат още през 97-а година!

Регионалният министър в оставка апелира Временната комисия и в частност нейния председател да не внушава на обществото неверни твърдения

Заседание на Комисията по ревизията
Заседание на Комисията по ревизията Източник: НС

Вербални сблъсъци и напрежение отново белязаха обстановката във Времената комисия по проверка за установяване на злоупотреби и нарушения при разходването на средства от Министерски съвет през последните десет години. Днес бе изслушан министърът на регионалното развитие в оставка Петя Аврамова за управлението на дружество "Автомагистрали", дейността на "Български ВиК холдинг" и изпълнението на Националната програма за енергийна ефективност на жилищни сгради.

 

Чувам как щракат белезници, демонстрира безмерната си наглос още в първите минути на дискусията Румен Гечев. "Стана практика на тази комисия да издава присъди", реагира незабавно Георг Георгиев от ГЕРБ. И отсече: "Белезници трябваше да щракат още през 97-а година!". (По това време Румен Гечев бе икономически вицепремиер на Виденов).

 

Всички сигнали са налични в секретариата на Временната комисия. Сигналите, които продължават да постъпват и днес, ще бъдат изпратени до членовете на комисията, за да се запознаят подробно с тях, отговори председателят на комисията Мая Манолова на Тома Биков от ГЕРБ, който я попита къде са всички тези сигнали за злоупотреба, с които твърди, че разполага бившият омбудсман.

 

"Информацията е доста по-обемна, тя е над 1,2 млн. страници, но ние така и не получихме указание от Комисията на кого и как да я предоставим тази информация'', посочи изпълнителният директор на "Автомагистрали" ЕАД на въпрос защо все още не са предоставени данни на Комисията за управлението на дружество. Информацията е с голям обем и трябва да се приеме и подпише. Информацията се подготвя, в голяма степен тя е готова и може да бъде предоставена скоро, потвърди регионалният министър Петя Аврамова, цитирана от Novini.bg.

 

Дружеството "Автомагистрали" е участвало в публични търгове за ремонт на републиканската пътна мрежа, има подписани договори и изпълняват поддръжка и текущ ремонт на магистралите. Относно наемането на техника и закупуването на материали е нормална практика в строителството да се пренаема техника от фирми и да се използват контрагенти за използването на строителните материали. По закон "Автомагистрали" има право да възлага услуги до 20% на външи фирми, които са по-специфични за изпълнение, обясни министър Аврамова.

 

Регионалният министър в оставка апелира Временната комисия и в частност нейния председател да не внушава на обществото неверни твърдения, че "Автомагистрали" ЕАД обслужва само определени фирми и поиска да се говори с факти, както би било редно. 400-те договора, които са излезли в публичното пространство, са били включително за покупка на химикали и хартия, добави изпълнителният директор на "Автомагистрали" ЕАД Стоян Беличев и уточни, че това са действащи договори на "Автомагистрали" ЕАД с контрагенти, с които дружеството осъществява цялата си дейност.

 

Договорите за наем на механизирана техника и покупка на инертни материали са много по-малко, изтъкна Беличев. Той бе категоричен, че "Автомагистрали" ЕАД не ползва подизпълнители по "инхаус" договорите си. Председателят на Управителния съвет на АПИ Георги Терзийски припомни, че чрез промяна на ЗОП през 2016 г. се е дало възможност за "инхаус" възлагане на държавни дружества. Това е основание на АПИ да възложи и да сключи договори с държавното предприятие "Автомагистрали" ЕАД, което отговаря на всички изисквания на процедурата по сключване на такъв тип договори.

 

По думите му държавното дружество има капацитет да завърши успешно и прецизно да изпълни тези проекти. Така през 2018 г. е възложено проектирането и строителството на 134 км от АМ "Хемус", като "Автомагистрали" ЕАД и към момента изпълнява дейностите по строежа на магистралата. Заместник-министърът по регионалното развитие Николай Нанков припомни, че Агенцията за държавна финансова инспекция е констатирала, че няма закононарушение по отношение на двата договора за строителството на АМ "Хемус" от "Автомагистрали" ЕАД, както и за укрепването на свлачищата.

 

По-късно обстановката се изнерви, когато народният представител от ГЕРБ Христо Гаджев взе думата, но трудно можеше да си изкаже мнението или да си зададе въпроса, тъй като в същото време в Комисията настана суматоха и депутати от различните парламентарни групи започнаха да говорят един през друг. "Изслушвах най-културно всички колеги! Дайте ми сега възможност и аз да се изкажа", избухна Гаджев накрая, което провокира още повече подвиквания и скандирания в залата.

 

 

Още от "Политика"

ГЕРБ: Язовир "Пазар дере" е източен за 3 дни, това е тежка манипулация на предизборния щаб на Радев

Пред медиите кандидат-депутатът от 24 МИР Тома Биков настоя секретарят на президента по антикорупция Пламен Узунов да даде обяснение за разпространените в интернет кадри, на които се вижда как той получава торба с неизвестно съдържание от бившия митнически шеф Петко Петков

Прочетете повече прочетете повече

Младен Маринов с безпощаден коментар за скандала със секретаря на Радев: Свидетели сме на нов корупционен феномен – назн

Припомняме, че замесения и в афера с Бобокови и обвиняем Узунов, се появи вчера в поредица видеозаписи, публикувани в сайта сайта "Афера"

Прочетете повече прочетете повече

Даниел Панов и д-р Костадин Ангелов представиха листата на ГЕРБ-СДС във Великотърновска област за 46-то НС

Довършването на магистрала "Хемус", изграждането на нов южен вход на Старата столица и модерното логистично съоръжение за комбиниран транспорт в Горна Оряховица остават водещи за коалицията

Прочетете повече прочетете повече

Водещи новини

ГЕРБ: Язовир "Пазар дере" е източен за 3 дни, това е тежка манипулация на предизборния щаб на Радев

Пред медиите кандидат-депутатът от 24 МИР Тома Биков настоя секретарят на президента по антикорупция Пламен Узунов да даде обяснение за разпространените в интернет кадри, на които се вижда как той получава торба с неизвестно съдържание от бившия митнически шеф Петко Петков

Последни новини

Най-четени