Георг Георгиев: На Радев в момента се отнемат лостовете, с които управлява еднолично

Той нарече митове твърденията за близки отношения на ГЕРБ с прокуратурата и посочи, че последния развой на събитията относно "Барселонагейт" доказват точно това

Георг Георгиев
Георг Георгиев Източник: Zonanews

Кабинетът с ротационен премиер, който се подготвя с втория мандат е експертен, а хубавото на експертния кабинет е, че експертите са равноотдалечени от всички и в същото време всяка партия може да припознае министри в него. Така Георг Георгиев, председател на МГЕРБ и народен представител отговори на упреците от изминалите дни, че има представители на ДПС в проектокабинета с втория мандат.

 

По БНТ той изтъкна, че разговорите с ДПС се отнасят единствено за конституционните промени и осигуряването на конституционно мнозинство и това не е в противоречие с досегашните позиции на ГЕРБ.

 

"ДПС никога не се е противопоставяло на провеждането на евроатлантическа политика и на защитаването на подобни приоритети, така че не съм изненадан, че ще запазят тази линия на поведение. Не виждам защо се преекспонират нещата и се концентрира вниманието върху определен член на ПГ на ДПС, а не върху тяхното мнение като цяло. Това ми звучи по-скоро като спекулация на тези, които опонират на така сформиралите се мнения в Народното събрание", заяви Георгиев.

 

Той подчерта, че готвеното правителство не представлява коалиция с ПП-ДБ, а обща визия на политически формации с обща цел.

"Много особени опции нямаше. Опцията беше една и тя е тази, която се случва в момента. Ако не искаме безконтролно управление на един човек в тази държава, това е единственото нещо, което може да стане. Това не смятам, че е укорително от гледна точка на демокрацията, а напротив - искаме да предоставим на държавата едно спокойствие, изпълнение на няколко ключови приоритета, с които държавата утре да бъде по-силна. А не да регресираме и след месец да се озовем пак там, където вече сме били, само че в една много по-влошена макро среда", каза той.

 

Георгиев определи позициите на президента Радев срещу сформирането на кабинета като атака срещу парламентарната демокрация.

"На Радев в момента се отнемат лостовете, с които еднолично да управлява държавата. Това, че последните две години България беше под едноличното управление на един човек, е атака срещу парламентарната демокрация. Оттук нататък всеки коментар на президента Радев срещу сформирането на редовно правителство, е коментар срещу парламентарната демокрация. Защото президентът трябва да обединява, а това, което той прави, е да задълбочава различия. ПП-ДБ постъпиха доста самонадеяно и избраха сами да носят отговорност в много ключови за страната направления. С правомощията идват и отговорностите", посочи Георг Георгиев.

 

Той нарече митове твърденията за близки отношения на ГЕРБ с прокуратурата и посочи, че последния развой на събитията относно "Барселонагейт" доказват точно това. "Самият факт, че най-големите удари, понесени от политическа сила в момента, са от ГЕРБ и то в момент, в който ние започнахме да коментираме темата за съдебната реформа, означава, че има тенденция и нашата партия и нашият лидер попада под натиск. В последните две години Борисов не се е ползвал от имунитет, така че, ако имаше нужда той да бъде разследван, можеше да се направи, а не дела да бъдат държани на трупчета, за да може във време, когато са политически изгодни на някого, тогава да се вадят", каза Георгиев.

 

Ако има от какво да се притесняваме в момента, това е от цялостните опити да се дестабилизира държавата чрез колаборация между определени институции срещу това да има редовно правителство, коментира още Георг Георгиев.

Още от "Политика"

Членовете на антикорупционната комисия ще са трима и ще се избират от Народното събрание

Кандидатите трябва да имат висше юридическо или икономическо образование и най-малко седем години стаж по специалността или седем години стаж в службите за сигурност

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени