Георг Георгиев: От над 120 страни сме поискали съдействие за провеждане на нашите избори

Ще се изправим пред много и неочаквани предизвикателства, които до април могат да се сменят многократно. Всеки ден нещо е различно, защото различните държави постоянно променят мерките, коментира заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев в предаването "Събуди се" по NOVA

Георг Георгиев
Георг Георгиев

Не можем да си позволим фундаментална промяна в изборното законодателство няколко месеца преди изборите, каза още зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев. 
"Голямо ще е предизвикателството, защото изборите ще съвпаднат с празници в много от страните. Страната ни вече се е свързала със 120 държави, за да организира провеждането на парламентарните изборите на тяхна територия.  МВнР е поискало разрешение от 74 държави. Имаме още 51 с вторична акредитация. Има страни в Европа, в които ще бъдат разкрити повече секции от предвидените само за дипломатичните ни представителства. Изчакваме страните на приемане да ни дадат своите позволения, за да могат изборите да се организират, но се готвим и за неочакваното", добави Георг Георгиев. 

 

Зам.-министър Георгиев изрази становището си, че вероятно никой не може да каже днес колко ще са секциите зад граница. Всяка страна ще дава индивидуално своето съгласие. Например в Германия има 39 секции, които са извън дипломатическите представителства. За да сме сигурни, че ще бъде осигурен на възможно най-голям брой българи зад граница достъп до изборите, МВнР ще иска активно потвърждение от всички, за да се убеди, че изборите ще могат да се проведат във всяка една страна, сподели той.

"Не искаме да ограничаваме или пандемията да е причина някой да не е успял да стигне до урните, но работим с партньори, които също имат своите виждания и съображения и могат да менажират процеса в страните си по начин, по който сметнат за добре. Може да се появят обстоятелства, които не зависят от България. Въпреки това ще се постараем да бъдат максимално настоятелни. Дори някъде да получим отказ, ще подновим молбата. Има държави, които не са разрешили провеждане на избори дори в задграничните представителства на държавите“, каза още Георгиев. 

Още от "Политика"

Последни новини

Най-четени