Георг Георгиев: Правителството се сваля само. То е в ситуация, в която трябва да изпие и последната горчива капка от чашата, която само си наля

"Хората имат едната заплата, за да се препитават. За разлика от правителството, което натрупа в офшорни сметки пари, хората имат само заплатата си", каза Георгиев

Георг Георгиев, МГЕРБ
Георг Георгиев, МГЕРБ Източник: Zonanews

Ние не сме против износа на оръжие, ние сме против безплатната помощ. Грозно е да говорим за облага на гърба на живота на хората. Не сме на висотата на нашите евроатлантически партньори. Това заяви пред БНТ бившият зам.-външен министър от кабинета на ГЕРБ Георг Георгиев.

 

Той цитира статия на "Ню Йорк Таймс", според която САЩ купуват оръжие от бивши съветски републики, включително и България, и го предоставят на Украйна. "С 400 млн. се е повишил износа", каза Георгиев без да уточнява в каква валута е този износ.

 

Имаме разрешение за трансфер и за износ, подписани от Нинова като принципал (вицепремиерът Корнелия Нинова и министър на икономиката, която в тази роля отговаря за търговията със спецпродукция), на база товарителници 600 хил. парчета снаряди отпътували в Полша на 100 км от Украйна.

 

Припомняме, от парламентарната трибуна на 1 април 2022 г. Нинова заяви, че България изнася оръжия за около 60 страни, но нито един износ (на въоръжение или на стоки с възможна двойна употреба - б.р.) от 2015 г. не е за Украйна. БСП няма да позволи България да бъде намесена във война чрез предоставяне на оръжия за Украйна, увери Нинова.

 

Не сме против износа, ние застъпваме идеята за военна помощ за Украйна, но сме против лицемерието. Да спрат с това лицемерие и дебелоочие, призова Георгиев. Нинова вижда изтъняващия си електорат. Искаме ВПК на България да работи, да помагаме на Украйна. Ние сме против безплатната помощ на Украйна, не сме против помощта на Украйна, повтори тезата си той.

 

Бившият зам.-министър призова българското общество да види каква е реалността. "Премиерът обяви дарителска сметка, която бе някъде в Нигерия и се наложи чуждите посолства да коригират сметката", каза Георгиев по повод вчерашния призив на Кирил Петков българите да дарят по една заплата за военна помощ на Украйна.

 

"Правителството се сваля само. То е в ситуация, в която трябва да изпие и последната горчива капка от чашата, която само си наля - кои заплати, г-н Петков", запита Георгиев. "Хората имат едната заплата, за да се препитават. За разлика от правителството, което натрупа в офшорни сметки пари, хората имат само заплатата си", каза Георгиев.

 

Без да покаже документи, той, подобно на лидера си Бойко Борисов, се позова на тях и каза, че имаме обосновано предположение за износ на оръжие. "ДБ е на колене пред БСП. Техният коалиционен партньор ги сложи на колене", каза Георгиев по повод предстоящия коалиционен съвет днес за решение дали да бъде предоставено оръжие на Украйна.

 

Първият проект за военна помощ за Украйна бе внесен от ГЕРБ. България трябва да продължи да помага на Украйна срещу пари. Ако сега отидат в Киев (представители на правителството - б.р.), какво очакват, запита той. Георгиев цитира говорителя на кабинета Лена Бориславова, по чийто думи всички коалиционни партньори се държат като в детска градина и някой трябва да влезе в ролята на координатор.

Още от "Политика"

Даниел Митов се отказа от поста външен министър и заяви, че сега отговорността е на Радев, дипломат №1 е негов

Разочарованието ми обаче е от позицията на ПП-ДБ, те вместо да подкрепят номинацията на г-н Главчев, те влязоха в логиката на Румен Радев, добави Митов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени