Георги Панайотов: Путин иска да възкреси величието на Съветския съюз

Украинците искат да са свободни и няма да се подчинят на чужд диктат”, смята той

Георги Панайотов
Георги Панайотов Източник: NOVA NEWS

Владимир Путин иска да възкреси величието на Съветския съюз. И да накара света да се страхува от Съветския съюз, както е ставало. Това коментира в предаването "Офанзива" по NOVA NEWS бившият служебен министър на отбраната Георги Панайотов.

 

"Искам да изразя уважението и възхищението си към украинския народ. И към лидерите на Украйна, към украинското държавно ръководство. Тези хора обичат родината си, защитават я, пазят я, умират за нея. Това предизвиква възхищение и уважение", подчерта той. Панайотов изрази увереност, че Путин няма да може да спечели сърцата и умовете на украинците.

 

"Той може да ги обстрелва, да превзема военни бази, улици и градове, но сърцата и умовете на украинците няма да може да превземе" категоричен е бившият министър на отбраната. И допълни, че украинците искат да са свободни и няма да се подчинят на чужд диктат. Той коментира и желанието на Финландия и Швеция да установяват все по-тесни контакти с НАТО.

 

"Това е в резултат на политиката на руския президент Путин. НАТО и Западът се консолидират. Включително се възкреси дебатът в страни като Швеция и Финландия - традиционно неутрални, за евентуално членство в НАТО", каза още Панайотов. Бившият министър на отбраната обясни призива на Путин военните в Украйна да вземат властта в ръцете си.

 

"Руската военна групировка, която е на върха на агресията на Русия в Украйна, не се справя. Тоест, съпротивата от украинска страна е такава, че на руснаците им е по-лесно, ако украинската армия се обърне срещу своите", уточни той. Според него, ако Русия успее военно да надвие Украйна и да установи контрол върху страната, ще се случи милитаризация между НАТО и Украйна.

 

"Границата между НАТО и Украйна ще е една милитаризирана зона", смята Панайотов. "Ако се установи контрол върху украинската територия от страна на Русия, там ще бъдат разположени конвенционални въоръжени сили - много близо до границите на НАТО. НАТО ще отвърне подобаващо и ще разположи свои сили близо до руските граници", каза още бившият министър на отбраната.

 

Панайотов не смята, че съществува пряка военна заплаха за България. "Ние, като държава член на НАТО, имаме предостатъчни гаранции от страна на Алианса. Трябва да се търсят гаранции за нашата сигурност в рамките на НАТО. Трябва да стоим там, да сме активни и да сме солидарни с нашите съюзници", категоричен е той.

Още от "Политика"

Георги Георгиев, ГЕРБ-София: Терзиев да покаже всички документи по процедурата, с която са избрали съпругата на Андрей Ц

В четвъртък стана ясно, че зам.-кметът по финанси на СО Иван Василев е сключил консултантски договор с фирма "Инфинитус", която е 100% собственост на Деница Цекова – съпруга на Андрей Цеков, депутат и бивш министър на ПП

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени