ГЕРБ: 1061 лева ще бъде цената на електроенергията тази вечер в 18 часа - 1000% повече от очакваната цена

Механизмът, който предложихме от ГЕРБ-СДС предвижда разликата между високата цена и ниската, която е предвидил регулаторът да бъде покрита на 75 на сто от държавата

Делян Добрев
Делян Добрев Източник: БНТ

ГЕРБ даде брифинг в Народното събрание заради недопускане на важно предложение за цената на тока в дневния ред на парламента. В брифинга участваха Делян Добрев, Теменужка Петкова и Жечо Станков.

 

1061 лева ще бъде цената на електроенергията тази вечер в 18 ч. - 1000% повече от очакваната цена.

Механизмът, който предложихме от ГЕРБ-СДС предвижда разликата между високата цена и ниската, която е предвидил регулаторът да бъде покрита на 75 на сто от държавата. 

 

Предложението ни бе отхвърлено от седмичната програма, не дори и след гласуване. То стана по преценка на председателя на НС - ще мине месец, ако предложението се разгледа в Комисия. Хората се интересуват от цената на тока и дали ще има компесаторни механизми за небитовите крайни клиенти.

 

Убедени сме, че ще има фалити на фирми, бум на безработица, ще има увеличени разходи за нещо, което може да се реши още днес. Ако нашето предложение бъде разгледано в пленарна зала, то бизнесът ще получи тези 75% компенсация.

 

Предистория: Депутатът от ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова заяви, че не може да бъде отложен проектът за решение за цените на електроенергията за бизнеса. Делян Добрев се обърна към председателя на Народното събрание Никола Минчев и обясни, че по чл. 57, ал.5 той има право да включи тази точка по негова преценка.

 

"Ситуацията наистина е извънредна. По начина на водене ви призовавам да направите адекватна преценка, защото в противен случай негативните последствия от вашите неправилна преценка ще тежат на вашата съвест. Ще има немалко предприятия, ВиК дружества, болници, които ще фалират", добави той.

В крайна сметка председателят на парламента Никола Минчев не допусна двете точки в Народното събрание.

 

 

 

 

 

 

Още от "Политика"

Последни новини

Най-четени