ГЕРБ е първата партия на консултациите при Румен Радев (ВИДЕО)

Очаквахме поне да ни поздравите за победата, господин президент, каза Десислава Атанасова

Консултации при Румен Радев
Консултации при Румен Радев Източник: Facebook

ПП ГЕРБ е първата партия, която е поканена на консултациите при Румен Радев преди връчването на първи мандат за съставяне на правителство. За да приемат мандата от името на коалиция ГЕРБ-СДС в сградата на президентската администрация са Десислава Атанасова, председател на ПГ на ГЕРБ, Даниел Митов, предложението на ГЕРБ-СДС за премиер и Томислав Дончев. 

 

Румен Радев откри срещата с думите, че усложнената среда за сигурност в панедемията, икономическата и социаланата криза, внасянето на ефективен план за устойчивост в срок изисква отговорност и оперативност. "Премиерът е в отпуск, но отговорността тегне върху това правителство, докато министрите и той не предадат ключовете на кабинета си на следващото правителство. Каква подкрепа и под каква форма очаквате в това НС, какво е вашето взаимодействие с другите ПГ за намиране на устойчиво управлениие", попита Радев. 


Десислава Атанасова каза, че се явяват с ясната отговорност, че пред държавата има редица предизвикателства - не е отминала здравната пандемия, предстоят предизвикателства. "Осъзнавайки отговорността си, обявихме, че сме готови да излъчим кабинет, който много бързо може да започне ежедневанта си работа във в-ка със справянето с кризата, както и всички предизвикателства, които следват пред България. В 45-тото НС ГЕРБ ще има опозиция, въпреки че сме най-голямата и първа политическа сила. Първото гласуване за председател на НС ясно показа разпределението на силите в НС. Очаквахме поне да ни поздравите за победата, господин президент!". Тя добави, че ГЕРБ-СДС са готови и за опозиция, и за управление, и за служебно правителство. "Не ни е страх нито от проверки, нито от ревизии, нито от служебен кабинет. Готови сме и за предсрочни избори. Нужно е свсички парламентарно представени сили  да намерим баланс в отношенията, да търсим решенията за България. Очаквам патосът да отмине и да мислим за държавата".

Румен Радев отговори, че всички трябва да работят в рамките на своята отговорност, без да я превишават. "Аз не бързам със слъжебен кабинет, напротив - изтъквам какви са предизвикателствата пред страната. Възможно най-бързо трябва да имаме действащо редовно правителство. Няма припряност от моя страна, не мога да бъда архитект на бъдещето управление - нямам такива правомощия по Конституция. Отговорността за формиране на кабинет е в НС и ПГ. Заедно трябва да търсим устойчивото решение за България".

Още от "Политика"

Водещи новини

Хунтата готви чистка на над 220 полицаи на ръководни позиции

Целта е тотално обезглавяване на МВР-ГДНП, ГДБОП, Жандармерия и Гранична полиция до ниво началници на отдели, и уволнение на директорите и техните заместници в областните дирекции и в районните управления в цялата страна.

Последни новини

Най-четени