ГЕРБ: "Експертите" Александър Кирков, неговият брат, съветник на Янев и Асен Василев държат кодовете на машините за гласуване в ЦИК (ВИДЕО)

Има пропуски, позволяващи един човек да гласува два пъти, заявиха от ГЕРБ и демонстрираха как може да стане това

Брифинг на ГЕРБ
Брифинг на ГЕРБ
Скандални данни за изборния процес изнесе партия ГЕРБ на брифинг в централата на партията. Двама братя, съветник на Янев и Асен Василев държат кодовете в ЦИК, твърдят от ГЕРБ и показаха схема на близките им връзки. Има пропуски, позволяващи един човек да гласува два пъти, заяви още те. В брифинга участва и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който първоначално беше седнал сред присъстващите журналисти. 
 
Зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев каза, че трети ден питат какво правят тези допълнителни 228 машини, които не са предназначени за гласуване, в склада, където се съхраняват и останалите машини. По думите му всички институции дават различни мнения по тази теза и вместо да се обединят с ясно становище, те се карат на ГЕРБ, че задават въпроси. От ГЕРБ обясниха още, че има пропуски в инструкциите на ЦИК.
 
"Днес ще зададем още въпроси. Има ли пропуск в правилата за гласуване, който позволява на гражданите да гласуват повече от веднъж. Отговорът е, че има. Оказва се, че ЦИК делигира дейността си на няколко човека, които никой не ги знае кои са", каза още Томислав Дончев за няколкото софтуерни техници, които ще се занимават с поддръжката на софтуера на машините.
 
Жечо Станков от ГЕРБ показа нагледно как при гласуване с машина един човек може да гласува повече от веднъж. Така например, ако първоначално не е гласувал за парламент, а само за президент и след това поиска да гласува за народни представители, при втория опит може да гласува отново за президентските избори и така накрая да има три квитанции - два за президентските избори и един път за парламентарните.
 
Жечо Станков обясни, че комисията няма как да проследи колко бележки се пускат в урната, защото избирателят ги сгъва.
 
Борисов и Станков показаха също така, че симулационните машини не показват номера на ГЕРБ в бюлетината, както и номера на преференцията. Бившият премиер се възмути, че от ЦИК лъжат, че са дали машини за обучение, след като представителите на ГЕРБ не могат да обучат своите симпатизанти, понеже техният номер го няма в бюлетината. "Още чакаме отговор за 228-те машини - не се сърдете, че питаме, а ни отговорете. Хептен на балъци н иправят вече", заяви Борисов.
 
"Защо лъжат, че са за обучаване, след като не можем да покажем на нашите симпатизанти", възмути се лидерът на ГЕРБ. Тома Биков направи разкрития и за работещите в ЦИК, които ще се занимават със софтуера. Това са четирима експерти Александър Кирков, съветник в ЦИК, занимава се с т.н. " ключ на софтуер". Същото правят Пламен Желязков и Тодор Цолов, идентифицирани от ГЕРБ като други двама експерти. 
 
Лидерът на ГЕРБ се намеси и подкани Биков: "Кажи на каква заплата е работил в IT фирмата! От 12 или 10 000 лева на 2000 лв.". Кирков отива в ЦИК на 2000 лева заплата, след като е работил за над 10 000 в IT компания. "Интересното е, че същото прави и брат му, който се мести на държавна работа - не в ЦИК, а в ДАЕУ (Държавна агенция за електронно управление). И срещу 2000 лв. се занимава със сертифицирането на ключа. Единият брат "произвежда" ключа, другият брат го одобрява", заключи Тома Биков. 
 
Пламен Желязков пък е съдружник на Атанас Шарков, който е съветник на Стефан Янев, бил е съветник и на Асен Василев. "Засича се политическа обвързаност на Атанас Шарков с определени политически сили и определени политически дейци", добави Биков. Тодор Цолов също, странно защо, напуска позицията си в много голяма IT компания, където взима много над 10 000 лева, за да дойде и да работи в ЦИК за 2000 лева заплата. Също участва в създаването на този ключ на софтуера. "Всичките стрелкички, които виждате на тази схема водят към "честните избори" на Румен Радев. "Честни избори" в кавички", поясни Тома Биков. "Очевидно това е "братството на почтените" и "братството на съдружниците", каза още Тома Биков. 
 
"Днес слушах Христо Иванов, който каза, че ГЕРБ водят кръстоносен поход срещу машинното гласуване. Той явно е забравил, че кръстоносците, откъдето са тръгнали, отдавна са забравили за машинното гласуване. Този стожер на демокрацията ни се кара, че задаваме въпроси. Знаел, че тези 228 машини били в камион. Ние ходихме да молим да ни кажат дали са там, а той знаел, че вече са в камион. Няма значение тези машини къде са, те са в куфари, абсолютно същите, като тези, които са сертифицирани. И ние задаваме въпроса защо тези машини са там, в държавния склад при сертифицираните машини", коментира Бойко Борисов.
 
"Тези четиримата може да са най-добрите софтуерни специалисти, въпреки че ние имаме също изключителни ай ти специалисти. Как тези са направили така, че единият брат, като го напише кода, другият, като го провери, да каже, че е правилен", негодува лидерът на ГЕРБ. "Защо толкова ги е страх да преброят разписките", попита той и даде за пример, че паниката, свързана с контролното броене на разписката идва оттам, че ще хванат цялата схема с пипането на софтуера или гласуването по два пъти за президентските избори.
 
"Рашков и Фуат Гювен си другаруват, а той като няма какво да каже Христо Иванов, казва: "Вие ГЕРБ и ДПС". Чакай, бе, вие дадохте на ДПС председателските места в най-важните комисии, шушукате си с Данчо Цонев, ако не беше ГЕРБ, щяхте да им дадете и шефа на БНБ", избухна лидерът на ГЕРБ. Бившият премиер поиска при четиримата софтуерни специалисти да има и представител на ГЕРБ, който да ги следи в ръцете какво правят и добави, че просто иска да се преброят разписките.
 
"Поредно нарушение на Конституцията с Янаки Стоилов. Тези хора не знаят ли, че трябва да има решение на съда и тогава да се закълнеш", изтъкна Борисов, визирайки факта, че Стоилов късно напуска Националния съвет на БСП, след като е избран за конституционен съдия.
 
"Всеки нормален човек би си задал въпроса какво правят чужди машини при нашите готови за изборите машинки. Изведнъж те ни се чудят защо питаме. Правят ни хептен на балъци. Добре де, ще прехвърлите така или иначе гласовете. Но какво ще правите с вашите социологически агенции. Аз не се интересувам. Няма значение дали ще имаме 60 или 80 депутати. Направете обаче така, че да имаме честни избори", призова бившият премиер и припомни как 99,2% от изборите са преброени за ден, а останалите 0,8% са броени няколко дни и накрая точно с тези проценти ГЕРБ са победени от ИТН на 11 юли.
 
"Видях, че управляващите вече готвят нов половин милиард дълг. Този месец станаха 1,8 млр.лв. Защо? В какво се превърнаха? Нямам отговор", каза още той. По думите му в момента целта е Българската банка за развитие да се открадне цялата, като целта е да я съсипят, за да я приватизират.
 
Запитан дали партия ГЕРБ ще обжалва указите на президента Румен Радев за назначението на Янаки Стоилов в КС и на Соня Момчилова в СЕМ, Борисов заяви: "Хората виждат всеки ден как цените на храните, на горивата, на тока, на газа, на горивата, виждат починалите, как правят погребение след погребение. Безсмислено е вече да обжалваме. Изпусната работа."
 
"Юридическите въпроси касаят само ГЕРБ. Радев и неговите представители не ги засяга, те не се интересуват от закона и Конституцията. Имам си принципи, гледам си ГЕРБ и не се занимавам с другите партии. Борим се за честни избори, но виждате какво става. Ако не стане, хората ще го разберат по трудния начин. С тези дългове ще влезем в процедура на свръхдефицит", предупреди още бившият премиер.
 
"Единственото, което ме притеснява, е, че българите няма да имат "Хемус" и път до Видин. Другото, което ме притеснява е, че без да се консервират обектите, зимата ще ги съсипе. Ще започнат да ги събарят тези пътища, защото нямат още система за отводняване. А България е такава. Знаете ли колко е лош теренът на "Струма". Местихме я наляво, надясно. Това го правят инженери, не го правя аз. Нашият ангажимент е да дадем парите и да сме подписали договор с краен срок за строителство", уточни Борисов.
 
 

Още от "Политика"

Военният министър Запрянов обеща допълнителни количества излишно въоръжение за Украйна

България ще продължи да подкрепя усилията на ЕС и НАТО за осигуряване на Украйна с цялата необходима техника с цел укрепване на отбранителите й способности, посочи той

Прочетете повече прочетете повече

Министър-председателят Димитър Главчев и премиерът на Косово Албин Курти обсъдиха разширяването на двустранното сътрудни

В хода на разговора премиерът Главчев увери госта, че България продължава да подкрепя европейската интеграция и евроатлантическа перспектива на Косово

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени