ГЕРБ: Г-н Спецов бил ли е спец по източване на държавната хазна?

В стремежа си да "изчегъртаме" ГЕРБ трябва ли да изчегъртаме и държавните институци, риторично попита Томислав Дончев

Брифингът на ГЕРБ за НАП
Брифингът на ГЕРБ за НАП

"Бил ли е спец по източването на държавната хазна директорът на НАП Румен Спецов?". Това попитаха на извънреден брифинг от ГЕРБ. Те настояха за проверка и изясняване – източвал ли е ДДС чрез фирмата си "Гранекс Трейдър".  

 

"Приоритет на държавата трябва да е осигуряване на повече приходи на държавата. Днешната ни среща е със специален акцент - фокус, върху тази тема. Ние искаме да бъдем полезни на служебното правителство, за да има повече приходи в бюджета", заяви Томислав Дончев.

 

Александър Иванов акцентира върху назначението на Румен Спецов да ръководи НАП, но добави, че следват въпроси, който изискват своя отговор. Като например, вярно ли е, че докато е бил служител на НАП в София той е притежавал дружества, търговски дялове и бил ли е управител на фирми в Добрич?

 

Ето и останалите въпроси, които бившият народен представител от ГЕРб зададе:
- Попълвал ли е декларация за съвместимост, че няма такива участия, дялове и не е управител?

- Вярно ли е, че е бил собственик и управител на дружество, реализиращо обороти от милиони без дружеството да има активи, платени сметки и служители?

- Това прилича ли на куха фирма?

- Вярно ли е, че той лично е получил заповед за ревизия на управляваното от него дружество?
- Вярно ли е, че е получил лично от доклада, че дължи над милион и двеста хиляди лева на държавната хазна?", попита Александър Иванов.

 

"Намираме се в безпрецедентна ситуация спрямо ситуацията в НАП. В 40-годишния ми опит за първи път се образува проверка срещу директора на НАП. Това силно демотивира персонала на НАП, което може да доведе до спад на приходите. Обръщам се към министър Асен Василев. Наблюдавам, че той вече 4 дни не може да намери пътя, по който да извърши проверката. Срамно е шефът на НАП да е обвързан с тези процеси по източване на ДДС. Надявам се, че в Харвардския университет, който е завършил министъра, е застъпена програмата за проверка и контрол", каза бившият финансов министър Кирил Ананиев.

 

Той обясни, че към НАП има информационна система "Контрол". В нея влизат всички хора, за които има подозрения, че източват данъци.

 

"Фирмата на Спецов фигурира в тази система. Той лично си е получил заповедта и ревизионния доклад. Той не е използвал този период, а само се е възползвал от удължаването от един месец, на което е имал право, за да продаде фирмата на малоимотен човек. Това си е точене на ДДС. Асен Василев каза, че проверката трябва да се извърши от прокуратурата. За да стане това, трябва да има установено престъпление. Тази проверка може да бъде направена във въпросната система на НАП и това да стане на 5 минути. Министърът на финансите може да възложи това на заместниците на Спецов или на директора на НАП-София. Не е нужно да се чака месец, за да се стигне до истината", възмутено обясни Кирил Ананиев.

 

Искам да обърна внимание на бизнеса, който си плаща данъците. Когато бизнесът е уверен, че парите му отиват да образование, инфраструктура и др., то той е мотивиран да си плаща данъците. Но когато шефът на НАП не го прави как бизнесът да е мотивиран да го прави", добави Томислав Дончев.

 

"В стремежа си да "изчегъртаме" ГЕРБ трябва ли да изчегъртаме и държавните институции? Радев и служебният му премиер посочи в началото на служебния кабинет, че работа на Стефан Янев ще се ръководи от три принципа - прозрачност, професионализъм и почтеност. Очаквам Радев и Янев да докажат, че следват и изпълняват тези три принципа", каза още зам.-председателят на ГЕРБ.

 

"Не сме политически шарлатани, които да лансират тези. Ние нямаме отговор на най-съществения въпрос - "Кой ги предложи?". Важно е да се знае по чие предложение са там", каза още Дончев.

 

Той показа и номера на досието на Спецов, което се намира в информационната система "Контрол" и може да се проследи целия процес.

Още от "Политика"

Последни новини

Най-четени