ГЕРБ: "Калинките" на Румен Радев се назначават от Кирил Петков (НА ЖИВО)

И Караганева ли е подала декларация с невярно съдържание, попита Мартин Харизанов

Брифинг на ГЕРБ
Брифинг на ГЕРБ Източник: Facebook

Избраният за народен представител Александър Иванов и други представители на ГЕРБ дават брифинг в централата на партията във връзка с огромния скандал, който се завихри покрай Ваня Караганева в ДКК.

 

Седем месеца откакто управлява служебен кабинет, който се прокламира като братство на почтените, посочи Александър Иванов. Кирил Петков и Даниела Везиева управляваха министерството на икономиката, който е принципал на ДКК, която под шарката си управлява множество държавни дружества, основно от ВПК. От вчера съветът на директорите освободи Ваня Караганева от длъжността изпълнителен директор. В краткия период, в който тя оглавява ДКК се говори за много действия и бездействия, ощетяващи държавата с десетки милиони левове, подчерта Иванов.

 

Той наблегна на най-фрапантните примери, които са се случвали под зорките погледи на Кирил Петков и Даниела Везиева. Ваня Караганева с еднолично решение е прекратила пълномощията на едно адвокатско дружество, което е защитавало интересите по 5 висящи търговски села на ДКК и еднолично госпожата сключва нов договор за правна помощ, за вече извършена и платена услуга с ново адвокатско дружество в размер на 1,1 млн. лв. Така се разплащат дублиращи дейности и се поемат задължения за над 1 млн. лева, добави Александър Иванов. За мен е скандален фактът, че Караганева, в разрез със закона, работи и на друго място, разкри той. 

Любомир Талев продължаи да изброява нарушенията на В. Караганева. "Тя не е случайно кацнала в ДКК в първия кабинет на Радев - тя беше шеф на кабинета на правосъдния министър тогава. В ДКК е назначена без конкурс, после се вдига шум, те правят равят конкурс и тя го печели".

 

"Това е илюстрация на пленена държава, нарушава се закона от кандидата за премиер с калинки, които дават на частна фирма почти всичко в ДКК и българския военнопромишлен комплекс", коментира Талев. 


Мартин Харизанов попита вярно ли е твърдението на Караганева, че всичките й действия са по
заповед на Кирил Петков и Даниела Везиева.

Вторият въпрос, който той зададе бе дали назначилият я Кирил Петков е знаел, че тя работи и в БАИ. "Или и тя като него е подала декларация с невярно съдържание", добави той и отправи трети въпрос, този път към Радев: "Тече ли овладяването на военнопромишления комлекс от частни фирми, участвате ли в този опит на за скрита приватизация на държавните фирми и колко плаща олигархията и задкулисието за тези услуги". 

Логично е да призовем отговорните институции да се заемат и да видят какво се случва, заяви отново Александър Иванов. Трябва да подчертаем, че тук се е взимало еднолично решение. Много говорихме за еднолична власт, което е най-голямата заплаха пред демократичното общество и парламентарна република. Свидетели сме на такива решения, дано не се стигне и до законодателни такива, добави той.

 

"Дали всичко, което е направено по този казус, предизвикал гигантски скандал, не е направено от Кирил Петков заради интересите му в посока на ДКК", загатна Иванов.

 

"Изнесените данни ни навеждат на една препратка - Кирил Петков беше много загрижен към ДКК в началото по времето, когато беше канадски гражданин. Имаше едни желания за разделяне, разформироване на дружеството. Имаше интерес към ВКП. Само във ВМЗ работят над 4 хиляди души, явно по нареждане на Караганева са забавени осигуровките им към НАП. Дано не са им забавени и заплатите. С галопиращите цени семействата ще имат нужда от тези средства за празниците", коментира още той.

 

МВР на Рашков да се самосезира и да не оставя този скандал, който тресе от вчера МИ и дъжавата. Нека този скандал не остава извън светлината на прожекторите, заяви Иванов. Александър Иванов каза, че ГЕРБ не управлява от 7 месеца. Той се обърна към медиите да зададат нужните въпроси на компетентните институции. 

 

Още от "Политика"

Последни новини

Най-четени