ГЕРБ: Кирил Петков е извършил тежки нарушения в Българска банка за развитие (ВИДЕО)

Държавата е ощетена с 1 млн. лева

Брифинг на ГЕРБ
Брифинг на ГЕРБ Източник: Скрийншот/Facebook

Председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова и народните представители Деница Сачева и Теменужка Петкова дадоха извънреден брифинг в централата на партията. 

 

Бившият социален министър и депутат от ГЕРБ-СДС Деница Сачева представи доказателства, че Кирил Петков е започнал да се разпорежда в ББР още преди Румен Радев да го направи министър.

 

"Кирил Петков извършва серия от законови нарушения свързани с ББР. На 11 май 2021 г. Кирил Петков се представя за министър икоомиката, докато е на посещеине в ББР. По-късно той изговаря лъжи на нарочни брифинги. Към този момент около 1,4 млрд. лв. е уставният капитал на банката. Дейността е развивана с привлечени средства. Клиентите, които са 99% са малки и средни предприятия, към този момент. През целия юни се опитва да сваля ръководството на ББР. Документите не са изведени в деловодството и нямат подпис и печат", каза тя.

 

"От отговора на служебния министър на иновациите и растежа установихме няколко съществени факти и обстоятелства. Действително е имало решение на УС да има емисия облигация за над 1 млрд. лв. Но няма решение на принципала на ББР. Тази процедура впоследствие е прекратена, но само с решение на УС на банката, без Надзорния съвет. Става ясно, че ръководството на банката е обсъждало хипотеза тази емисия да не бъде реализирана", допълни Теменужка Петкова.

 

"ББР обмисля да развие облигационната емисия в някъкъв срок, затова възлага на консултанти и адвокати правомощието да обсъдят всички данни. Взето е решение само от УС да бъде прекратена тази емисия, но са изхарчени 1 млн. лв. за консултантски и авдокатски услуги. Аз съм задала въпрос на министър Пулев дали ще търси отговорност от УС и Надзорния съвет на ББР. Имаме щета за 1 млн. лв. на държавната банка. ББР плаща и 560 хил. лв. отделно за консултантски и адвокатски услуги", подчерта председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова. 

 

И добави: "Ако така се управлява държавен ресурс, кой ще носи отговорност за изхарчения 1 млн. лв. без реално да е осъществено намерението на банката за тази емисия. Министър Пулев ще търси ли отговорност от тези лица? Това е пряка щета за българската държава", уточни Десислава Атанасова.

 

Тя добави, че е шокирана от тона, с който си говорят бившите коалиционни партньори. "Вярваме на институциите и те са тези, които ще установят дали има манипулации на изборите", отбеляза председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС.

 

Още от "Политика"

Даниел Митов се отказа от поста външен министър и заяви, че сега отговорността е на Радев, дипломат №1 е негов

Разочарованието ми обаче е от позицията на ПП-ДБ, те вместо да подкрепят номинацията на г-н Главчев, те влязоха в логиката на Румен Радев, добави Митов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени