ГЕРБ: Коалицията "Лукойл" от проруските партии ПП, БСП, Възраждане и Български възход отказа горивата да поевтинеят с 1 лев

Това са четирите проруски партии, които продължават да искат милиарди долари, които да изтичат през "Газпром" и неговите дъщерни фирми и "Лукойл" през неговите дъщерни фирми за войната, която Путин води в Украйна

Брифинг на ГЕРБ
Брифинг на ГЕРБ Източник: Скрийншот/Facebook

Коалицията "Лукойл" отказа горивата да поевтинеят с 1 лев, заяви на брифинг лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Той назова и партиите, които са в тази коалиция - "Продължаваме промяната", БСП, "Възраждане", "Български възход".

 

БСП, ПП, Възраждането и Възхода не подкрепиха да връщаме по 1 лев на българските потребители от нафтата и бензина А95, обясни Борисов. Това са четирите проруски партии, които продължават да искат милиарди долари, които да изтичат през "Газпром" и неговите дъщерни фирми и "Лукойл" през неговите дъщерни фирми за войната, която Путин води в Украйна, заяви Бойко Борисов.

 

От другата страна е евроатлантическата коалиция ГЕРБ - СДС, ДБ, ДПС, подчерта Борисов. А Делян Добрев посочи, че в същата група са и няколко депутати от "Промяната", но не ключови - като Венко Сабрутев, които били против. "Миналата година "Лукойл" е работил с 50% руски петрол и 50% друг. Тезата, че не можем без руски петрол, издъхва. Тази година работят с него, защото е с 1 лв. на литър по-евтин. Но той не отива при българските потребители, а в швейцарски сметки", поясни Делян Добрев, депутат от ГЕРБ и бивш министър на енергетиката.

"Ако приемем, че печалбата е 2,1 млрд. лв. на година - защо сега не ги дадат, а от догодина. Те тази година са се напечелили. 700 млн. лв. могат да дадат, който е 33% за облагане на сръхпечалбата", попита Борисов. Борисов попита защо "Лукойл", които са "изсмукали 2,1 милиарда от българския народ", не си прехвърлят фирмите още тази година в България. А щели да го направят догодина. Той подчерта още, че подкрепата за Украйна има огромно значение за целия демократичен свят.

 

Борисов коментира и темата "Шенген" и филма на британската телевизия "Скай нюз". "Преди 2 години, докато отговарях аз за България, беше нулева миграция. След чегъртания, махания и уволнения - какво мислите, че граничарите са безкрайно много", поясни Борисов.

 

Той изрази недоволство към тези, които писали, че е бил в Истанбул, за да се срещне тайно с президента Ердоган. "Отидох в Истанбул на вечерня, срещнах се с Вселенския патриарх, каза той. И добави, че ако е имал среща с турския президент, да го е обявил, защото това е чест. Без Турция не можем да решим мигрантската криза", подчерта лидерът на ГЕРБ.

 

"Ясно е, че повече руски газ няма да има, ще трябва да се докарва втечнен газ. Кирил Петков и Асен Василев не си резервираха капацитет в Гърция. Лошо ли е като се казва, че България е съсобственик на терминала в Александруполис? Същото може да се направи и с Турция. Затова ние сложихме за кандидат-премиер човек, който да може да обедини. Първи заявяваме как може едно експертно правителство е последният шанс", каза Борисов.

 

Проф. Габровски има всички правомощия да си прави срещи и разговори. Ние сме обещали, че с първия мандат ще има експертно правителство. Всички решения си ги взима той, ние му помагаме с писма и други неща. Той е упълномощен да направи всичко, за да има редовно правителство, заяви Борисов по темата за кандидатурата на Николай Габровски за премиер.

 

 

Още от "Политика"

Даниел Митов се отказа от поста външен министър и заяви, че сега отговорността е на Радев, дипломат №1 е негов

Разочарованието ми обаче е от позицията на ПП-ДБ, те вместо да подкрепят номинацията на г-н Главчев, те влязоха в логиката на Румен Радев, добави Митов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени