ГЕРБ: Кризите в България не са вносни, а домашно производство (НА ЖИВО)

Правителството на "Промяната" завеща кризи във всяка една сфера на обществения живот, каза Теменужка Петкова

Брифинг на ГЕРБ
Брифинг на ГЕРБ Източник: Скрийншот/Facebook
Влизаме в предизборна кампания и ми се иска тя да бъде различна. Иска ми се малко повече да се говори за идеите и способността си да се справят с кризите. Кризите в България не са вносни, те са резултат от неспособността на бившите управляващи да се справят, кризите са домашно производство. Това каза зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев. 
 
Ако кризите бяха вносни можехме да се надяваме някой отвън да ги оправи. Рецептата, която ще представим днес, нужен е отговор който ще е лечител. България трябва да бъде управлявано от правителство с ясна програма, страната ни трябва да бъде управлявана от сили, които имат нещо общо по между си идеологически.

 

Новите мерки, които биха дали максимален резултат често са старите мерки. Обърнахте ли внимание на драмата с липсата на дърва за огрев. Ние твърдим, че трябва да се върне стария модел, след промяната, която направи правителството на "Промяната". 

 

Въпросът с нелегалните мигранти. Ако се спазваше алгоритъма от преди години, нямяаше да има такъв мигрантски натиск. И тук старите решения са добрите решения. 

 

Правителството на "Промяната" завеща кризи във всяка една сфера на обществения живот. Една от тях е в сектор "Енергетика", сектор, който касае всяко българско семейство и български бизнес. Това каза бившият енергиен министър Теменужка Петкова.

 

"Ние от ГЕРБ и нашите партньори от СДС сме показали, че можем да се справим с такава криза, имаме много добър експертен потенциал. Енергийната криза е в 2 аспекта - сигурност на доставките. Най-големият проблем е сигурността на доставката на природен газ. Ние сме тези, които започнахме диверсификацията", заяви тя.

 

"Правителството на Борисов изгради първата междусистемна връзка със съседна страна - това е интерконекторната връзка с Гърция. Подменихмеизцяло компресорните станиции - с възможно най-съвременните американски компресори, които гарантиран добрата работа на тези компресорни станции - 80 % от станциите на Балкански полуостров са български", подчерта бившият енергиен министър.

 

С интерконектора оставихме на правителството на "Промяната" да построят няколко десетки км от този интерконектор, но те се провалиха в това. Интерконекторът към 1 септември не е готов, добави Петкова. 

 

"Относно диверсификацията, ние взехе през 2020 г. едно стратегическо решение - да участваме с 20 % от терминала в Александропулис. Взехме решение и "Булгаргаз" резервира обем в размер на половин милиард кеб. метра годишно. Това е истинската диверсификация, а не да се наемат посредници", обляза кандидатът за народен представител.

 

За България е от ключово значение да увеличим този резервиран капацитет - от 500 млн. куб.метра на 1 млрд. С доставения от Азербайджан газ ще достигнем 100 % диверсификация от "Газпром". 

Петкова засегна и темата с доставките на свежо ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй". Петкова напомни, че процесът по диверсификация, е започнал през 2018 г., а не с Кирил Петков, както твърдял той. "Ние считаме, че в този момент, в който е важно да се гарантират доставките на свежо ядрено гориво, трябва да се ускори този процес по финализиране на диверсификацията на свежо ядрено гориво", изтъкна тя. 

 

Рецептата за справяне с кризите е да има стабилно и компетентно управление на страната. Стабилно и компетентно управление на страната без участието на ГЕРБ-СДС е невъзможно, заключи Теменужка Петкова. 

 

Цените скачат неудържимо, това в значителна степен се дължи не на международната обстановка, както се опитват да ни обясняват от "Промяната", а от лошите решения, взети от тях. Това каза Деница Сачева. Ние предвидихме, че ще има проблем с цените за отопление и точно затова поискахме в бюджета 50 млн. лева за целеви помощи за отопление. Необходимо е разширяване на обхвата на хората, които ще използват тези помощи.

 

"Водената от "Промяната" политика доведе дотам, че днес два пъти повече хора търсят дърва за огрев, резултатите от тяхната политика е, че хората се връщат назад. Политиката на Нинова и нейният земеделски министър доведе до пълно объркване в добива на дърва. Трябва да възстановим дърводобива от специализирани оператори, а не само държавни предприятия да добиват дърва - миналата година бяха 90 лв. кубик дърва, а днес са 200 лв и повече. Пелетите станаха 1000 лв.", обясни Сачева. 

 

Относно нелегалните мигранти, тя обяви, че според ГЕРБ е нежно възстановяване на сътрудничеството с Турция и Гърция за ограничаване на този поток. Сачева припомни, че ГЕРБ е имал предложение за прогрма, която да обезпечи подкрепа за общините в тази посока, вкл. по интеграция на украинските бежанци. Тя даде пример с Полша, където вече са интегрирани 440 000 украински бежанци. Вълната от мигранти и бежанци няма да спре, движението на хора ще продължи, защото конфликтите около нас ще се задълбочават. Нужно е да има ясни регламенти", подчерта Сачева. 

 

Ще си позволя да продължа мисълта на гн Дончев, който каза че се наблюдава влошаване на състоянието на българската икономика и финанси. Има нужда от лечение, но не от шамани, а от добри хирурзи, с изпитани методи", каза Александър Иванов. 

Ние сме два пъти повече заболели - инфлацията ни е двойна спрямо тази в Европа. Тук е 15 % а в Европа - наполовина. Инфлацията тук е двойно по-голяма заради шаманите, които управляваха доскоро, подчерта той. "Шаманите докараха България до една ситуация, при която МФ излезе с прогноза до 2025 г., която показва безизходицата, пред която са изправени публичните финанси", добави Иванов. 

 

Бюджетната консолидация трябс да бъде плавна и ще отнеме повече от един мандат, заяви Томислав Дончев. "Втора година страната ни няма свежо европейско финансиране. Не всичко е загубено, приоритет трябва да е подобряване на оперативни програми и отваряне на всички схеми за европейско финансиране", допълни той.

 

На въпрос за добива на шистов газ, Дончев каза: "Това не е тема в момента, но тема е добивът на конвенционален газ, който трябва да е приоритет".

 

Няма по-голяма диверсификация от това да разчиташ на собствени ресурси. Надяваме се България да достигне своята енергийна независимост, допълни Теменужка Петкова.
 

Още от "Политика"

Даниел Митов се отказа от поста външен министър и заяви, че сега отговорността е на Радев, дипломат №1 е негов

Разочарованието ми обаче е от позицията на ПП-ДБ, те вместо да подкрепят номинацията на г-н Главчев, те влязоха в логиката на Румен Радев, добави Митов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени