ГЕРБ: Лъжа са твърденията на премиера Кирил Петков и военния министър Стефан Янев за армията

В момента текущата геополитическа ситуация налага по-големи харчове за отбрана

Даниел Митов, Томислав Дончев, Христо Гаджев
Даниел Митов, Томислав Дончев, Христо Гаджев Източник: Фейсбук

Партия ГЕРБ: Лъжа са твърденията на премиера Кирил Петков и военния министър Стефан Янев, че по времето на управлението на ГЕРБ българската армия е била недофинансирана, а въоръжение било закупувано без оглед на обща стратегия.

 

От името на ГЕРБ дадоха нарочен брифинг в кулоарите на Народното събраните Даниел Митов, Томислав Дончев и Христо Гаджев.

"Ще се наложи да развенчавам една лъжа, повторена многократно от министър-председателя и военния министър - че българската армия до момента е била недофинансирана, а каквото е имало като финансиране, не е било координирано и т.н. През последните години на управлението на ГЕРБ българската армия е била модернизирана непрекъснато, огромни средства са отделяни.

 

Лична битка на премиера Борисов и моя като външен министър навремето бе да модернизираме българската авиация. И тази битка бе изведена докрай с поръчването и авансовото плащане на новите 8 изтребителя Ф-16", каза заместник-председателят на ГЕРБ Даниел Митов.

 

От ГЕРБ изразяват опасения от това, че в проектобюджета за 2022 година няма предвидени средства за плащането на втория транш за самолетите. Малък бил и процентът на разходи за отбрана към БВП - 1,73%. "Ако управляващите имат намерение да изпълнят заявките си от вчера, те трябва незабавно да отделят 2% от БВП за отбрана", категоричен е Митов.

 

В момента текущата геополитическа ситуация налага по-големи харчове за отбрана, категоричен бе депутатът от ГЕРБ Христо Гаджев. Гаджев даде и още примери за това, което ГЕРБ са направили за сектор отбрана - повишаване на заплатите на военнослужещите с 48% за 4 години, дадени са общо 2,894 млрд. за самолетите Ф-16, ремонт на летището "Граф Игнатиево", на авиационното висше училище в Долна Митрополия, купуване на нови бойни машини за специалните сили, модернизация на танковете Т-70 и др.

 

Изключително подвеждащо било още и внушението на премиера Петков, че решенията за модернизация на войската били взимани хаотично. "Това не са политически решения, а се взимат на база военната експертиза", категоричен е още Гаджев.

 

 

 

 

 

 

 

Още от "Политика"

Военният министър Запрянов обеща допълнителни количества излишно въоръжение за Украйна

България ще продължи да подкрепя усилията на ЕС и НАТО за осигуряване на Украйна с цялата необходима техника с цел укрепване на отбранителите й способности, посочи той

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени