ГЕРБ: Меморандумът с "Джемкорп" не е прекратен - цялата ни енергетика е дадена на концесия на офшорка на руски олигарси! (ВИДЕО)

Лидерът на ГЕРБ попита попита какъв е този панически страх, че може да им се вземе флашката на ПП

Брифинг на депутати от ГЕРБ за "Джемкорп"
Брифинг на депутати от ГЕРБ за "Джемкорп" Източник: Скрийншот/Facebook

Кирил Петков е искал да ни замаже очите! Меморандумът не е прекратен - цялата ни енергетика е дадена на концесия на офшорка на руски олигарси! Подаваме сигнал до ДАНС, МВР И ЕК. Това заявиха депутатите Десислава Трифонова, Делян Добрев, Тома Биков и Даниел Митов от ГЕРБ на извънредна пресконференция в централата на партията.

 

След питане до министър Росен Христов става ясно, че меморандумат не е прекратен. Самата офшорка не фигурира в документа. Далаверата е за 1 милиард долара, при която цялаат ни енергетика е дадена на една офшорка - АЕЦ "Козлодуй", АЕЦ "Белене", Мариците - това се доказва от документи, заяви Десислава Трифонова. 

 

Кирил Петков се е надявал да се върне на власт, затова е крил три месеца доклада ан ДАНС в кабинета си. И едва на 20 юли, на закрито оперативно заседание на кабинета вземат решение, че този меморандум ще се прекратява, продължи с разкритията тя.

 

"Само че този меморандум не се прекратява. Към 28 юли, въпреки твърденията договорът не е прекратен. Компанията "Джемкорп Холдинг Лимитид" не съществува в базата данни на Министерството на енергетиката. Тя е практически фирма фантом, поясни Десислава Трифонова и добави:

"Само по мейл се праща писмо за двустранни срещи, ако "Джемкорп" пожелае. Говоренето на Петков, че меморандумът е прекратен, е за замазване на очите".

 

Така в Министерството на енергетиката са унищожавани документи за прикриване на следи. Ще бъде пратен сигнал до прокуратурата и ДАНС. Оперативните съвещания били без протоколи, каза Делян Добрев и добави, че под документа стои подписът на премиера Кирил Петков. Не е изключено да са унищожени документите за газа.

 

Нарушен е договорът за енергийните помощи. Има арбитраж в Париж. И в този документ е описана цялата българска енергетика. Добре, че не останаха още 6 месеца, защото и енергетика нямаше да остане в България, подчерта бившият енергиен министър.  

 

Нарушено е европейското законодателство в областа на обществените поръчки - защото е избрана тази фирма без никакви критерий, без никаква процедура. Поради това ще пуснем сигнал до Главна Дирекция "Конкуренция" на Европейската комисия. Смятаме, че е нарушен 3-ия либерализационен пакет в сектор "Енергетика" и в тази връзка ще пуснем сигнар и до Главна дирекция "Енергетика", заяви още Делян Добрев.

 

За Джемкорп не сме внасяли нищо, защото правителството беше казал, че е прекратен, а тази седмица разбрахме, че не е, поясни Добрев. В меморандума никой друг не се е подписал освен министъра. Няма подписите на останалите. Сигурно затова има пеотоколно решение, за да го ползва другата страна в арбитражния съд. 


По същество държавата възлага поръчки на частни фирми, свързани с Путиновите олигарси, каза още Делян Добрев.

 

Асен Василев със заплахи ни докара деругация за ползване на руски петрол, гласува срещу Ф-16. Откроява се тенденция. Сещам се, че когато трябваше да се избира нов гуверньор на БНБ, "Промяната" кандидатираха човек, който е работил за "Фолкс банк", която е 100 процента собственост на "Сбербанк". Така наречената "банка на Путин. Прекалено много станаха тези събития, за да не се открои тенденция, отбеляза зам.-председателят на партията Даниел Митов.

 

Къде е решението на МС, с което се възлага ан министъра на енергетиката да подписва меморандум с "Джемкорп". 

 

Призоваваме премиера и енергийния министър да огласят всички документи по тази афера, за да се стигне до истината и реално санкциониране, включи се Тома Биков. От ГЕРБ проверяваме и други министерства, като това на околната среда, което също е затънало в подобни схеми. Това са и мотивите на ПП да искат да прекратят съществуването на 48-ото Народно събрание. Те знаят, че знаем за далаверите им, каза Биков.

 

Делеян Добрев припомни, че с Радомир Чолаков са сезирали отговорните служби за газа. Едва тази седмица е станало ясно обаче, че меморандумът с "Джемкорп" не е прекратен.

 

Даниел Митов поясни, че за да са сигурни, преди да сезират службите, събират материали. "ПП създадоха свят, който не съществува освен в техните глави. Те са решили, че така могат да управляват, но така не може, защото това е корупция", каза Даниел Митов. Още две години "Джемкорп" имат възможност да продължат действието на договора или да ни пратят на арбитраж, каза Митов.

 

Временна комисия, с която да се установят всички факти, каза, че ще се сформира в Народното събрание, обяви Десислава Трифонова. Защо министър-председателят Петков излъга от трибуната на Народното събрание ще нищи комисията, поясни Трифонова.

 

В дискусията се включи и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. "Нека министърът на енергетиката каже дали са верни тези документи. Не знам по силата на кой закон можеш да подпишеш такива документи. Въпросителните са повече от отговорите", каза Бойко Борисов.

 

Брифинг на ГЕРБ
Брифинг на ГЕРБ Източник: Скрийншот/Facebook

"Даже хората на ПП не знаят за какво става дума. Даже Цветанка Ризова каза, че договорът е прекратен. Въпросът е дали има хора в обществото, които им вярват. Площадната демокрация стана модерна. Говори се, че ГЕРБ, БСП, ДПС искали да се върнат. Само допреди месец ние ги победихме по техните правила. Не го правим заради БСП и ДПС, хората искат да има и хартия", отбеляза лидерът на ГЕРБ.

 

Той попита какъв е този панически страх, че може да им се вземе флашката. Готови сме да сме съвносители по проекта за Избирателен кодекс на ДБ и ПП, каза Борисов. Той не бил съгласен обаче срокът да е един месец, защото това означавало, че държавата се тласка към нови избори.

 

Според Борисов няма никакви основания да се бърза с този закон. Трябва пред камерите да се реши въпросът с флашките и кода. Не искам да се мисли, че това го предлагаме под уличен натиск. "Това ескалиране, каквото стана пред дома на Йордан Цонев, ще доведе до гражданска война. Това ли искат те? Всяка партия да си събере 300-400 шпиц команда и къде дойдат - бой. С какво право звънят по звънците, това ли е демокрация? Ще ли им е хубаво да се заложа пред къщите им? Да търсим компромиси, трябва да се смирим и да направим правителство. Техническо ли, експертно ли, с когото и да е", заяви Борисов по повод протестите от петък 

 

Защо правим избори, щом ще ни диктуват от някакво малцинство. Затова трябва да се формира правителство, дори то да е от експерти. Трябва обществото да бъде убедено, че не се правят изборни фалшификации. Ние осигурихме парите, ЦИК - машините, но тогава още Карадайъ ме предупреди какво ще се случи с машините. Трябва агенция по киберсигурност. Затова не среднощно, а пред камерите трябва да се реши, каза Борисов.

 

Той иска разговор с всички партии. "Дяволът е в детайлите, затова трябва да чуем IT специалистите, за да се успокоят хората", каза Борисов. Той обаче е категоричен, че голямата част от хората искат да се гласува с хартии.

 

 

Още от "Политика"

Даниел Митов се отказа от поста външен министър и заяви, че сега отговорността е на Радев, дипломат №1 е негов

Разочарованието ми обаче е от позицията на ПП-ДБ, те вместо да подкрепят номинацията на г-н Главчев, те влязоха в логиката на Румен Радев, добави Митов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени