ГЕРБ обявиха кога ще решат дали ще продължи подкрепата им за сегашното управление

Анализът показва драстично неизпълнение на приоритетите. Въпросът е има ли шанс това правителство да работи по-добре, заяви Томислав Дончев

Десислава Атанасова и Томислав Дончев
Десислава Атанасова и Томислав Дончев Източник: БТА

Очаква се в събота във Велико Търново да се проведе национално съвещание на ГЕРБ, на което да бъде обсъдено дали да продължи подкрепата на партията за сегашното управление. На него ще присъстват всички избрани кметове на общини, с всички областни ръководители на партията. Това заяви пред журналисти председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

 

"Взехме решение, че председателите на комисиите ще поканят министрите, които отговарят за конкретните политики в изпълнителната власт и там, където има категорично забавяне и неизпълнение, ще потърсим отговори защо е е случило това", допълни Атанасова. 

 

"Ние искаме единна позиция по няколко теми. Тази, която касае пряко ПГ, е: подкрепата, която дадохме за правителството, се основаваше на Управленска и Законодателна програма. Управленската програма на България за този мандат е за 18 месеца. В момента сме се фокусирали върху това дали се изпълняват всички записани в нея ангажименти от страна на изпълнителната и законодателната власт", обясни тя.

 

"Смятам, че този анализ ще продължи още няколко часа, но на пръв прочит има сектори, в които има трайно неизпълнение на записаните ангажименти в Управленската програма. Не искам да обявявам конкретни сектори и министерства, защото решихме, че председателите на комисиите ще поканят министрите, които отговарят за конкретните политики, и там, където им категорично забавяне и неизпълнение, ще потърсим отговори защо се е случило това", допълни Атанасова.

 

"Ако има тема в групата - това не е дали ще има коалиционно споразумение, или поведението на некоалиционния ни партньор по време на изборите. Ако има тема в парламентарната група, това е как работи правителството и доколко прави нещо. Ако има тема, която ни вълнува, това е качеството на работа на правителството, което в аванс ще ви кажа, е незадоволително", обясни Томислав Дончев.

 

"Анализът показва драстично неизпълнение на приоритетите. Въпросът е има ли шанс това правителство да работи по-добре", каза още той.

 

"Ние считаме, че като законодателна власт и част от мнозинството сме изпълнили всички ангажименти по ПВУ, като миналата седмица прекъснахме ваканцията, за да можем да отхвърлим ветото, наложено върху ЗЕ, който пък е част от ПВУ. Тогава нашите некоалиционни партньори предпочетоха да бъдат по места в избирателните си райони, а не да работят в пленарна зала. В този смисъл, а и защото предстои сериозно обсъждане на данъчните закони и Закона за държавния бюджет, който се подготвя без участие на нашата ПГ и нашите експерти, тепърва ще правим анализ за единна позиция на партията какво ще подкрепим и какво не, и колко от всички големи инфраструктурни проекти желаем да видим заложени в него", каза още Десислава Атанасова.

Още от "Политика"

Премиерът Димитър Главчев посети днес СБАЛ по детски болести "Проф. Иван Митев”

При посещението в лечебното заведение на премиера днес стана ясно, че процедурата за закупуване на нов рентген е приключила и предстои финализирането на тази за скенер

Прочетете повече прочетете повече

Хампарцумян: Най-важната предпоставка за ръста на инфлацията е това, че догонваме европейския пазар

Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи показва институционална слабост, обясни финасистът

Прочетете повече прочетете повече

Премиерът и министър на външните работи Димитър Главчев ще участва в Срещата на Съвета на ОИСР на ниво министри

В момента в ОИСР членуват 38 държави, сред които най-развитите икономики от Европа, Северна Америка, Южна Америка и Азия, съставляващи 70 % от глобалното производство и търговия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени