ГЕРБ побеждава в цялата страна, ДПС - в 5 области, ПП - само в София

ГЕРБ е първа в големите градове - Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново, и си връща победата в Русе, Добрич, Ямбол и Хасково.

ГЕРБ си връща победата в цялата страна
ГЕРБ си връща победата в цялата страна Източник: "Дневник"

ГЕРБ печели в почти всички области в страната с изключение на Кърджали, Търговище, Силистра, Разград и Шумен, където победители са Движението за права и свободи (ДПС).

 

Това показват данните при почти 100% обработени протоколи от областите в страната, показва справка в сайта на Централната избирателна комисия.

 

На практика ГЕРБ си връща победата в някои области, които бяха спечелени на парламентарния вот през ноември 2021 година от "Продължаваме промяната", а ДПС е победител в районите, в които традиционно печели подкрепа.


При над 90% обработени протоколи разликата от около 5 процентни пункта между първите две политически сили се запазва. ГЕРБ е с 25.43%, а "Продължаваме промяната" - с 20.21%.

 

ГЕРБ е първа в големите градове - Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново, и си връща победата в Русе, Добрич, Ямбол и Хасково. В областите, в които ГЕРБ са първи, най-често на второ място са "Продължаваме промяната", като на места като Русе разликата е под един процент, а в Пловдив, където водач от "Продължаваме промяната" беше отстраненият председател на парламента Никола Минчев, разликата е 342 гласа.

 

Тежки щети "промяната" понася в Перник и Габрово – двата района, където за водачи бяха сложени "пришълците" в партията им от предишния Министерски съвет Бойко Рашков и Радостин Василев. Още по време на кампанията имаше упорити твърдения, че местните структури на ПП не харесват спуснатите от ръководството лидери. Въпреки това обаче целта е изпълнена и вероятно двамата ще получат депутатски места в замяна на услугите, направени на Кирил Петков и Асен Василев. Рашков извърши незаконния арест на Бойко Борисов, а Радостин Василев – лично разцепи ИТН, за да набави депутати за "промяната".

 

От тази тенденция се отличават Монтана, където след ГЕРБ се нарежда ДПС (но и там са обработени около 84% от протоколите), Пазарджик, където на второ място отново е ДПС (водач на листата беше Делян Пеевски) и Смолян. В петте области, в които победител е ДПС, партията на Бойко Борисов се нарежда на второ място.

Още от "Политика"

Кирил Петков, Асен Василев и Лена Бориславова не се явиха в комисията "Джемкорп"

Председателят на комисията Десислава Трифонова от ГЕРБ-СДС попита кои са собствениците на Джемкорп и IP3 Corporation. Бившият енергиен министър Александър Николов заяви, че собственик на Джемкорп е Атанас Бостанджиев

Прочетете повече прочетете повече

Бойко Борисов: С президента Радев не сме се виждали, не сме говорили, нито едно действие не сме съгласували. Това е абсо

Лидерът на ГЕРБ даде множество примери за разногласия между ГЕРБ и служебни министри и попита личи ли си там да има координация между него и Радев

Прочетете повече прочетете повече

Лидерът на ГЕРБ по NOVA: Ако Радев върне Изборния кодекс, ще подкрепим ветото му

Аз по телефона даже не съм разговарял с Румен Радев и един лъжец си позволява да лъже, възмутено добави Борисов, визирайки казаното в неделя от Асен Василев за негови срещи с Радев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени