ГЕРБ: ПП предаде българския интерес! Поели са ангажимент за затваряне на над 40% от ТЕЦ-овете (ВИДЕО)

Заради натаманяване на лобистки проекти, като този за батериите, който е нерентабилен, беше забавен Планът за възстановяване с година и половина, каза от своя страна Красимир Вълчев

Жечо Станков, Теменужка Петкова, Красимир Вълчев
Жечо Станков, Теменужка Петкова, Красимир Вълчев Източник: Скрийншот/Facebook

"Тук съм, за да оборим две лъжи, които бяха изречени от Кирил Петков. Първата голяма лъжа е, че правителството на "Борисов-3" е поемало ангажимент за 40% намаляване на емисиите (от парникови газове, бел. ред.). Единствената държава-членка, която гласува "въздържал се", беше България и това може да бъде проверено на заседание на съвет "Околна среда".

 

Това заяви на брифинг в НС Жечо Станков – народен представител от ГЕРБ-СДС и бивш зам.-министър на енергетиката.

 

Втората голяма лъжа е, че правителството на Кирил Петков не е поемало ангажимент термични централи да бъдат затваряни. Не само, че ще бъдат затваряни, но и процентът, който ще бъда затворен е повече от 40%".

 

В брифинга участваха и бившият енергиен министър Теменужка Петкова - настоящ депутат от ГЕРБ-СДС, както и бившият образователен министър Красимир Вълчев - народен представител. Те разискваха енергийното бъдеще на България и обещанията на правителството на промяната в тази сфера.

 

Лъжата е основен способ за управление на "Промяната". Излъгаха, че не са поели ангажимент за затваряне на въглищните централи, заяви Теменужка Петкова. 

 

"Асен Василев и Кирил Петков, които отидоха на място и се разписаха в подписките на синдикатите за спасяване на Маришкия басейн, с едната страна се разписваха, а с другата поемаха ангажимент, с който да затворят 83% от въглищните мощности на страната", подчерта Жечо Станков.

 

"Лъжата беше основен способ на управление на ПП.  Искам да добавя още една лъжа, която Кирил Петков се опита да лансира на срещата с представители на ЕК. Той обясни, че когато те са поели властта, България е била от малкото държави членки, която е имала много ниска степен на готовност за своя план за възстановяване. Но това е голяма лъжа, защото ние оставихме на 99% съгласуван с ЕС план, одобрен и план, в който дата за затваряне на въглищните централи нямаше. Такива безумни ангажименти ние никога не сме поемали", подчерта Теменужка Петкова.

 

"Ние бяхме единствената държава членка на ЕС, която не гласува "За" новия размер на емисиите, които трябваше да бъдат възприети като условие за спазване на екологичните норми", уточни Петкова.

 

Тази лъжа ще ни излезе много скъпо. Кирил Петков е поел ангажимент и за затваряне на въглищните централи, а ние такъв ангажимент не сме поемали. Борили сме се за запазване и плавен преход.

 

Това, което са предложили, е невъзможно, не защитава интересите на страната и изправя пред риск енергийната и национална сигурност на България", посочи тя.

 

Заради натаманяване на лобистки проекти, като този за батериите, който е нерентабилен, беше забавен Планът за възстановяване с година и половина. Предадени са интереси на България заради проекта за батериите, каза от своя страна Красимир Вълчев. 

 

"Категорично ще бъдем превърнати от нетен износител в нетен вносител. Това, което Петков и Василев са направили, залага енергийна и икономическа криза през 2025 г. Не можем да изградим заместващи мощности до 2025 г., не можем да инсталираме толкова възобновяеми източници, мрежата няма да издържи", обясни той.

 

Кирил Петков и Асен Василев предадоха българските интереси, нагло излъгаха, лицемерно говорят за справедлив преход, защото той няма да бъде справедлив за никого, посочи още Вълчев. 

 

Моделът, който ПП заложи в Плана за възстановяване е провокиран от фирмата за батерии, а не от българското общество, допълни Вълчев.

 

Още от "Политика"

Последни новини

Най-четени