ГЕРБ: Предлагаме НС да задължи МС да въведе механизъм за определяне и прилагане на пределни цени на горивата (ВИДЕО)

Томислав Дончев отговори на въпрос за експертизата на ЕК за т.н. "кюлчета и банкноти евро" в спалнята на Борисов

Брифинг на ГЕРБ
Брифинг на ГЕРБ Източник: Скрийншот/Facebook

Председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова, зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев и бившият енергиен министър Делян Добрев дадоха брифинг в НС. Те предлагат въвеждането на пределна цена на горивата.

 

"Внесохме проект за решение на НС за определяне на пределни цени на моторните горива. Считаме, че в момент на кризи НС трябва отново да вземе инициативета, която категорично и очевадно липсва при решенията на МС. Предлагаме на колегите от всички ПГ да обсъдим решение, с което да задължим МС да въведе механизъм за определяне и прилагане на пределна цена в размер на 2,70 за литър на следните моторни горива - бензин А95, газьол (дизелово гориво) и природен газ (метан). Предлагаме пределните цени да се въведат в периода от 1 август 2022 г. до 31 декември 2022 г." Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова. 

 

Тя добави, че в противен случай инфлацията ще продължи да се увеличава, а с това и разходите на всяко едно домакинство и бизнес в страната. 

 

Делян Добрев подчерта, че понеже правителството е неадекватно, се е наложило НС да вземе инициативата. Той припомни, че в актуализацията на бюджета са сложили таван на тока за потребителите. 

 

По думите му има три причини за високата инфлация - цената на тока, цената на газа и цената на горивата. След като са въвели таван на цената на тока, сега от ГЕРБ предлага да се реши и въпросът с цената на горивата.  "С това решение задължаваме МС да си свърши работата", допълни той. 

 

"Има проблем и правителството или не иска, или не може да се справи с него. Ние надплащаме с един лев на всеки литър бензин. По-високата цена на горивата ще ни струва 3,5 млрд. лв. Това са 200 млн. лв. на месец. Очевидно е, че правителството не иска да се справи с този проблем. Или не може да се справи", алармира Добрев. 

 

"Има поне 3-4 пазарни механизма, с които може да се уравновеси пазара, да се възстанови справедливостта - да се наложи мито на руския петрол, може да се предложат и други мерки. Оставили сме свобода на МС, за да избере начина, с който да постигне това", добави народният представител от ГЕРБ-СДС. 

 

"Получихме покана утре в 11.00 часа от Румен Радев. Ще върнем веднага мандата и няма да излъчваме министър-председател. Ще участваме в консултации, когато президентът ни покани", обяви Десислава Атанасова.

 

Томислав Дончев отговори на въпрос за експертизата на ЕК за т.н. "кюлчета и банкноти евро" в спалнята на Борисов. "Истината рано или късно излиза наяве. Тук единственото, което се колебая е дали истината е излязла рано или е излязла късно. Това е единственото ми колебание. Очаквам всички лъжи и клевети, с които бяхме удряни последните две години, колкото може по-скоро да бъдат разобличени", каза Дончев. 

 

"Заради безпомощността на другите политически сили, които години наред не успяваха да ни победят в честна политическа надпревара, се стигна до използването на такива методи. Рано или късно всечки лъжи, всички клевети ще бъдат опровергани. Искрено се надявам това да е само началото", добави зам.-председателят на ГЕРБ. 

Още от "Политика"

Георги Георгиев: ПП превърнаха Столична община в банкомат, който да захранва партийната им номенклатура

Настояваме до края на деня Васил Терзиев да поиска оставките на зам.-кмета по финанси Иван Василев, на зам.-кмета по култура Яна Генова и на директора на ОП "Гробищни паркове" – Румен Димитров

Прочетете повече прочетете повече

От днес до 7 май ЦИК приема документи за регистрация на кандидатски листи за евродепутати

От днес ЦИК започва да приема и документи за регистрация на допускане или регистрация на партии и коалиции за участие в нови избори за кметове и общински съветници на 23 юни

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени