ГЕРБ представи предизборната си програма - средната заплата става 1000 евро, 500 км магистрали и 600 лв. средна пенсия (ВИДЕО)

"Не работим с клишета и заклинания. Програмата е разчетена на 3 основни стълба", каза вицепремиерът Томислав Дончев

Представяне на предизборната програма на ПП ГЕРБ
Представяне на предизборната програма на ПП ГЕРБ

Днес ще си говорим за идеи - нещо, което липсва в тази кампания до момента. Това каза в началото Томислав Дончев, вицепремиер и водач на листата на ПП ГЕРБ в Габрово.

"Безидейност е някой да иска да отстрани друг. Приоритетна цел за нас е възстановяване на политическия диалог. Изправени сме пред предизвикателства, които изискват политиците да бъдат мъдри. Да се научат да мислят за националния и държавен интерес и да мислят напред във времето. Нашата програма е най-амбизиоцният документ. Тя е на изключително високо ниво. Нашите разчети показват че до 2025 г. може да достигнем изпреварващ растеж на БВП", обясни Дончев. Той добави, че можем да разчитаме средната работна заплата да бъде поне 1000 евро.

"Не работим с клишета и заклинания. Програмата е разчетена на 3 основни стълба - модернизиране на страната, продължаване на реформите в ключови сфери - образование, здравеопазване, енергетика, публични услуги, дигитализация на частния сектор. Третият стълб - може би най-важният, е гарантинирането на целенасочени инвестиции в образованието и икономиката на знанието", добави Томислав Дончев. По думите се предвижда разходите за образованието даса 5% от БВП, а за висшето образование 1% от БВП. "Планираме да обучим поне 1,6 млн. българи на дигитални умения", каза още вицепремиерът. Според него може да се гони увеличаване с до 50% на преките и чуждестранните инвестиции.

 

Бившият финансов министър Владислав Горанов обяви, че не се предвижда промяна на данъчното облагане, както и че ГЕРБ ще опита да запази "плоския данък". "Одобрихме план за действие за присъединяване на България към Еврозоната и това е план, който може да се осъществи до 2024 година", разкри той. "Промяна и увеличение на облагането на средната класа е несправедливо и неразумно. Извеждаме в номинал определянето на образованието като основен елемент", каза още Горанов.

 

Образователният министър Красимир Вълчев заяви, че образованието е стратегически и национален приоритет. "Ангажираме се да затвърдим водената политика на увеличаващата се бюджетна подкрепа на сектора", категоричен е той. По думите му през последните години са извършени ключови реформи във всички сегменти на образованието.

"През последните 4 години успяхме да увеличим БВП с 20%, а средната работна заплата и пенсията с 40 %. За следващия мандат планираме минималната заплата да стане 500 евро, средната 1000 евро, а средната пенсия 600 лева", каза социалният министър Деница Сачева. По думите й ще се осигурят средства за преквалификация на поне 300 000 души. "Правим пълна промяна в системата за социално подпомагане. Предвиждаме да създадем Кодекс за социалното подпомагане", добави Сачева. Тя заяви, че ПП ГЕРБ предвижда да създаде портал за работни места на бъдещето, Кодекс за социална закрила.

 

"Продължаваме развитието на реформата за социални услуги. Продължаваме развитието на реформата за социалните услуги, като предвиждаме да се изградят услуги на над 15 000 хора с увреждания и възрастни. Предвиждаме програми за субсидирана заетост на хора с увреждания. Качеството на социалните услуги минава през качеството на хората, които работят в системата, затова ще създадем Стратегия за развитие на човешките ресурси", допълни още Сачева.

 

"Когато БВП от глава на населението приближи 70 % от средноевропейския, процесите по реемиграция стават видими", продължи Томислав Дончев. По думите му в момента БВП на глава от населението е 53 % от средноевропейския, а преди влизането в ЕС е бил около 40%. "Наша основна цел е  да ускорим завръщането на българите от чужбина. Ако бъдат приложени тези три стълба това ще се случи. Още днес пълният текст на програмата ще бъде качен на нашия сайт. След като се запознаете с него сме на разположение да отговаряме на въпроси", добави той.

От този  линк  може да се свали вече предизборнат апрограма на ПП ГЕРБ.

Още от "Политика"

ГЕРБ-СДС: Внасяме доклад за изключването на Благовест Георгиев от Комисията по транспорт и пътна безопасност!

Темата с безопасността по улиците е изключително чувствителна за по-голямата част от обществото ни. Да пиеш алкохол и да се качиш на колата не е инцидент, а съзнателно решение

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени