ГЕРБ представя проектокабинета си преди да получи мандат от Румен Радев (НА ЖИВО)

Без разговори с ГЕРБ-СДС стабилно правителство не може да има, заяви Даниел Митов

Пресконференция на ГЕРБ
Пресконференция на ГЕРБ
ГЕРБ представя проекта си за правителство с премиер Даниел Митов. Като втора политическа сила партията ще получи втория мандат за съставяне на кабинет от президента Радев. Това ще се случи днес от 9,30 часа. От ръководството на партията са категорични, че ще върнат веднага мандата. Така президентът ще реши сам на кого да връчи последния трети мандат. В случай, че и той не бъде реализиран, държавният глава ще разпусне парламента и ще насрочи нови парламентарни избори.

Осъзнаваме отговорността си пред нашите избиратели и всички граждани и това изисква да представим състав на кабинет, след което ще върнем мандата, каза председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова и допълни, че ГЕРБ първи са заявили, че ще бъдат опозиция. "Всички други се заявяваха за алтернатива и опозиция на ГЕРБ. Но от няколко дни наблюдаваме изключително странна ситуация, идентична с различни определения и диагнози. Самообявени като алтернатива партии, отказват да носят отговорност. Бяхме свидетели на едноседмичен цирк с издигани и оттегляни кандидатури. Стана ясно, че никой не иска да носи отговорност и че единствено и само политическа партия ГЕРБ осъзнава, че е важно да има управление на тази държава, защото в момента се чува отлив за управляващи и наплив за опозиция", добави Атанасова.

Вижда се, че втората и четвъртата партия са в опозиция вече, макар че ИТН излъчиха и получиха подкрепа за председатели на най-важните ресорни комисии в НС, заяви още тя. Очевидно има добър разговор между останалите парламентарни сили извън ГЕРБ. Безспорно ситуацията е толкова нелепа, че петите и шестите желаят да получат мандат и да съставят правителство, посочи Атанасова.
 
Пред нас предстоят кризи, които могат да бъдат управлявани от стабилно правителство. Стана ясно, че без нормални, контруктивни разговори с ГЕРБ-СДС стабилно правителство не може да има. Това каза зам.-председателят и кандидат за премиер Даниел Митов.
 
Кандидат за министър-председател съм аз, заяви още той. Вицепремиери са Томислав Дончев, Румен Христов (по обществения ред, сигурността и вътрешните работи) и Екатерина Захариева (по правосъдната реформа), която е и предложението за министър на външните работи. За министър на финансите предлагаме Кирил Ананиев, на правосъдието Радомир Чолаков, на отбраната Христо Гаджев, а на МРРБ Александър Иванов, каза още Даниел Митов.
 
За социален министър ГЕРБ-СДС издигат Деница Сачева, Костадин Ангелов за министър на здравеопазването, културата поема Любен Дилов, на образованието Красимир Вълчев, а за министър на околната среда е предложена Ивелина Василева. Даниел Митов представи като кандидат за земеделски министър Десислава Танева, на икономиката Жечо Станков, а Росен Желязков - транспортен министър. Министерството на енергетиката отива в ръцете на Делян Добрев, на спорта - при Красен Кралев, а за министър на туризма е предложена Деница Николова.

Няма да представим този кабинет, тъй като ситуацията няма как да бъде разплетена през втория мандат. Тежкото разделение между политическите партии води до там, че няма как да разчитаме на конструктивен разговор. За да не бавим процедурата, ще дадем възможност на президента да вземе решение за връчване на третия мандат. Става ясно, че така не може да се продължава. България трябва да има стабилно управление, предстоят кризи, които трябва да бъдат управлявани от ясно дефинирано мнозинство. Без разговори с ГЕРБ-СДС правителство не може да има, отсече Митов.
 
Томислав Дончев каза, че омразата е много опасна. " Бих казал, че омразата е много силна енергия, но тя ражда само омраза и върху нея не може да се гради нищо. Най-опасното е, че това не е кауза. Това е липса на кауза. И всичко, което се случва сега го доказва. Това НС има патологичен генезис, в голямата си част то е заченато от омразата и затова не може да произведе нищо. Бих казал, че ситуацията е абсурдна. Да говорим за възможна коалиция между третата, четвъртата, петата политическа сила, по никакъв начин не отразява демократична логика", допълни той.
 
"Коалицията на омразата не може да роди нищо", каза още той. Според него българските граждани не са изпратили свои представители в НС, за да се накарат на някого. "В доброто старо време политическите сили се състезаваха коя да спечели по-голяма подкрепа, за да реализира политиките си", допълни Дончев. 
 
Абсолютната политическа фрагментация стигна дотам, че премина в атомизация. Политическите сили не са в състояние да генерират минимума от политически консенсус. Не е това смисъла на демокрацията. Една от големите цели на политиката е хората да могат да живеят заедно, коментира още зам.-председателят на ГЕРБ. И продължи: "Ние поставяме под въпрос фундамента на демокрацията. Първостепенна политическа адача в следващите месеци е да се търят механизми за възстановяване на политическия диалог, което значи да се търси обществен консенсус". 


 

Още от "Политика"

Даниел Митов: Трябва да се прекрати глупавата теза, че едва ли не заради "Балкански поток" е започнала войната в Украйна

Надяваме се ПП-ДБ да се научат как се реализират тези проекти и как се отстояват интересите на страната, подчерта Теменужка Петкова

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени