ГЕРБ : Протоколът на ЦИК е неясен и труден за попълване, може да се създаде хаос

Според управляващите се цели хаос на изборите, винят назначение на БСП в комисията

Томислав Дончев
Томислав Дончев Източник: ПП ГЕРБ

"Днес трябва да предупредим и алармираме за казус, който е извън контрола на народните представители, Народното събрание и контрола на правителството. Казус, който ще затрудни изборния процес в частта на броене и отчитане на резултатите. Имаме изкуствено усложнен изборен процес и аз не мога да повярвам, че това е неволно. Това е нарочно – да има грешки, да се създаде хаос, недоверие. Има предизборни заявки, че изборният процес ще е опорочен – това е опит за провокация. Каква е целта? Създаването на дълбока конституционна криза – част от българските граждани да не вярват, че това е резултата". Това заяви на брифинг в централата на ГЕРБ вицепремиерът Томислав Дончев.

 

"Протколът, одобрен от ЦИК в хоризонтален вид, е много труден за обработка и работа", каза от своя страна Евгения Алексиева. "Дългогодишните членове на СИК също със сигурност ще се объркат визуално и ще им е трудно да работят с този протокол. В него има много ненужни данни и числа. Новите сигнатури в протокола също ще доведат до объркване. Разместването на действителните и недействителните гласове също буди голямо учудване и дава предпоставки за грешки. Дори и аз, докато ви обяснявам всичко това и гледам протокола, се обърквам", добави тя. 

 

"Ние предложихме изменение в Изборния кодекс вследствие на доклад от ЦИК от 2019 г., в който много ясно бяха идентифицирани два основни проблема", каза от своя страна Десислава Атанасова. "Първият бе обучението на всички избирателни комисии, а вторият бе по отношение на съдържанието на изборните протоколи. Затова приетите изменения в Изборния кодекс целяха да опростят изборните протоколи, тяхното изготвяне и пренасянето на данните в ,,Информационно обслужване'', за да имаме бързина на изборния процес. Всички протоколи се сканират и оповестяват на сайта на ЦИК, за да има допълнителна прозрачност на изборния процес", категорична бе тя.

 

Красимир Ципов посочи поименно и кой е отговорен за протоколите в ЦИК – Емил Войнов, който е квота на БСП. Именно него управляващите винят за предстоящите неразбории в изборния ден. "Днес трябва да попитаме кой ще понесе отговорност за това безобразие", обяви Красимир Ципов. "Членът на ЦИК от БСП Емил Войнов е предложил този изборен протокол. Трябва да си зададем въпроса дали има умисъл и дали няма целенасочен удар срещу прозрачността на изборния процес. Трябва да припомним, че дъщерята на Войнов беше взела изборния протокол вкъщи на предишните цели с единствената цел да предизвика скандал", разкри той. 

 

Според ГЕРБ объркващите протоколи ще забавят броенето на гласовете и излизането на окончателните резултати. "Протоколът, приет от ЦИК в хоризонтален вид е неясен и объркващ, труден е за попълване. Ще затрудни секционните и районните избирателни комисии. В книжата недействителните гласове са поставени пред действителните гласове в протокола. 9 графи имат идентично и близко по съдържание изискване", опасяват се управляващите.

Още от "Политика"

Последни новини

Най-четени