ГЕРБ: Радев днес си позволи инсинуации относно доставката на изтребителите F-16 (ВИДЕО)

Още през лятото на 2021 г. служебното правителство бе информирано за забавяне на процеса по доставка поради промяна на техниката в някои от самолетите

Даниел Митов и Христо Гаджев
Даниел Митов и Христо Гаджев

Министърът на отбрана Стефан Янев да каже има ли официално писмо от САЩ до България за това, че доставката на осемте изтребителя F-16 ще се забави и каква е причината за това, поискаха от ГЕРБ в парламента. Излизаме да ви кажем факти, а не инсинуации, каквито днес си е позволил държавният глава. Договорът има много ясни срокове за доставка на изтребителите, обясни Христо Гаджев. Той припомни, че доставката на първите две машини трябва да стане през втората половина на 2023 г., в началото на 2024  г. се чакат още 4,  а последните две бройки от цялата поръчка трябва да пристигнат през лятото на същата година.

 

Още през лятото на 2021 г. служебното правителство бе информирано за забавяне на процеса по доставка поради промяна на техниката в някои от самолетите. Проста проверка в Гугъл показва, че още през октомври 2021 г. по време на служебното правителство се е говорило за проблеми с доставката на самолети не само за България, но и за всички държави. Но какво направи служебното правителство - проспа цялата ситуация. Служебното правителство се провали в изграждането на инфраструктурата, защото както по план, така и по договор, докато не е готова пистата на "Граф Игнатиево", няма как да ги приемем, подчерта Гаджев. Той настоя, че ако има писмо за забавяне на доставката, то парламентът и премиерът трябва да бъдат уведомени от министъра на отбраната.

 

Доставката може да закъснява заради липсата на политическо доверие в това правителство, допусна той. Гаджев дори предложи в замяна на забавянето България да поиска от САЩ да помогне за охраната на въздушното ни пространство, по точно в т.нар. air policing (той се изпълнява по договор с НАТО и страните в алианса си помагат на ротационен принцип, бел. ред.).

В подобни ситуации решенията са политически и са свързани с нивото на доверие, което има администрацията на САЩ в момента към българското правителство. Ако кабинетът се ползва с него, може да намери лесно решение, категоричен бе и Митов. Той се възмути и, че правителството "превръща Гугъл в авторитет, когато му трябва", но иначе не проверява други факти в него. 

 

Митов даде и пример, че в момента много държави са заявили желание да поръчат изтребители Ф-16, което пък можело допълнително да забави доставките. Какво прави българското правителство, за да поръча следващите осем Ф-16, от които българската авиация се нуждае, за да се окомплектова. Защо Радев и правителството не правят всичко възможно да ги поръчат? Ако го направят късно, то поръчките ще се струпат, допълни Митов.

 

Той настоя, че сегашният кабинет е "продукт и дете" на президента Румен Радев и затова трябвало да носят отговорност, а не да се оправдават с ГЕРБ. Има ли писмо за забавяне? Няма ли? Какви са причините? Двете служебни правителства и това на Кирил Петков водят до нулева година за българската отбрана, подчерта Христо Гаджев.

 

Източник: 24 часа

Още от "Политика"

Последни новини

Най-четени