ГЕРБ: Румен Радев да свика Консултативен съвет по национална сигурност за въглищните централи

Делян Добрев цитира данни, според които 76% от въглищните централи могат да бъдат затворени

Делян Добрев, ГЕРБ
Делян Добрев, ГЕРБ Източник: Zonanews

ГЕРБ призова държавния глава Румен Радев да свика Консултативен съвет по национална сигурност. Причината - темата с въглищните централи. Това заяви депутатът от ПГ на ГЕРБ-СДС Делян Добрев от парламентарната трибуна.

 

Народният представител цитира данни, според които 76% от въглищните централи могат да бъдат затворени. И сравни, че това се равнява на почти четири реактора електроенергия, колкото затворените до първите четири реактора, затворени на АЕЦ "Козлодуй".

 

По думите му тази година България има рекорден износ на електроенергия. "Износът е почти толкова, колкото трябва да намалим производството на електроенергия до 2024 г. С други думи - да забравим за износа на ток, един от малкото продукти с висока добавена стойност, който имаме", посочи още Добрев. Според него съседни страни изпитват хроничен недостиг на електроенергия от години.

 

По думите му над 3 млрд. лева от износа на България ще изчезне след това, а икономиката ще се свие с почти 4%, алармира още Добрев и посочи, че това се равнява на световната финансова криза от 2009 г. и COVID-кризата.

 

И се обърна към президента Радев, че енергийната сигурност е част от националната сигурност и именно заради това трябва да се свика КСНС.

Още от "Политика"

Последни новини

Най-четени