ГЕРБ с декларация за международния ден по правата на човека

Георг Георгиев прочете декларация от името на ПГ на ГЕРБ-СДС

Георг Георгиев
Георг Георгиев Източник: Zonanews

Зачитането на човешките права е неделим елемент от свободата и справедливостта и световната архитектура на мира и всеки един от нас е длъжен да се изправи в защита на собствената си чест, но и честта на околните. Това заяви в декларация от името на парламентарната група (ПГ) на ГЕРБ-СДС Георг Георгиев. Поводът за декларацията е 10 декември, датата на която през 1948 г. Общото събрание на ООН приема всеобщата декларация по правата на човека.

 

Това е единственият международно признат документ, провъзгласяващ неотменимите права, гарантирани на всеки човек, без неговите личностни достойнства да бъдат застрашавани от дискриминация и нетърпимост. На този ден жени, мъже и деца от всички раси, религии и националности, носители на световното културно етническо многообразие и колорит отбелязват значимостта на първия документ за защита на човешките права-права, с които се дава израз и се въплъщават мечтите, стремежите и надеждите на народите и отделните личности да живеят в достойнство, равноправие и сигурност, се посочва в декларацията. 

 

Сега е и времето да си припомним, че човешките права са единственият международен и световно признат стандарт, който носи определенията -  универсален, неделим, незаменим и взаимосвързан, добави Георгиев, след което посочи, че това е стандарт, който човечеството се стреми да постигне по пътя на мира, разбирателството и сътрудничеството, съобщава БТА.

 

България като част от голямото европейското семейство се стреми към повишаване ефективността на националното законодателство в областта на правата на човека, отбеляза Георгиев. В тази връзка той открои някои от последните изменения в Наказателния кодекс, касаещи престъпленията от омраза и приетите през 2019 г. текстове, с които тежко се криминализират насилието над жени и домашното насилие.

 

У нас държавната политика по правата на човека е насочена към осигуряване на равенство на всички български граждани, независимо от етническата им принадлежност, вяра, пол и раса, каза депутатът. 

 

В декларацията се посочва, че ГЕРБ-СДС ще продължи да работим за усъвършенстване на законодателството, забраняващо проявите на насилие във всичките му познати форми на нетолерантност и нетърпимост и подчерта, че за да бъдат ефективни тези усилия, трябва да продължим процеса по образоване на всеки един от нас в дух на толерантност и търпимост. 

 

Георг Георгиев посочи, че тази година, отбелязването на Международния ден за правата на човека -10 декември ще премине под знака на войната в Украйна. Той отбеляза, че България и нашият състрадателен народ подкрепят суверенитета и териториалната цялост на Украйна в международно признатите ѝ граници и изтъкна, че днес повече от всякога е необходимо да бъдем единни срещу екстремизма, ксенофобията и расизма и непримирими към отнемането на основното човешко право - правото на живот. 

Още от "Политика"

Георги Георгиев от ГЕРБ призова Терзиев и "Спаси София": Долу ръцете от ''Патриарха''

Екипът на Васил Терзиев и спасителите от "Спаси София" с откровени лъжи и незачитайки мнението на гражданите променят движението по бул. "Патриарх Евтимий" в центъра на София, допълва той

Прочетете повече прочетете повече

Прокуратурата чака експертизи, за да се произнесе по скандала с фалшифицираните подписи

Производството е образувано, за това че е потвърдена неистина в писмено съобщение, изпратено от Л.Б. (Лена Бориславова, бел. ред.) по електронен път до Агенция по вписванията

Прочетете повече прочетете повече

Радев наложи вето върху промени в Закона за насърчаване на инвестициите

Това е третият път (след указите му от 2017 г. и 2019 г.), когато Румен Радев възразява срещу мерки, подобни на приетите в този закон", се казва в съобщение от президентската администрация

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени