ГЕРБ с предложение за изменение на ключовия закон за местните данъци и такси

ГЕРБ ще се регистрира на 11 септември, заяви Теменужка Петкова

Николай Нанков, ГЕРБ-СДС
Николай Нанков, ГЕРБ-СДС Източник: Zonanews

ГЕРБ внесоха промени в Закона за местните данъци и такси. Това стана ясно от брифинг на народните представители Николай Нанков и Теменужка Петкова .

 

Отлага се с година новата методика за изчисляване на такса битови отпадъци. Ако останат сегашните разпоредби, се очаква поскъпване между 3 и 10 пъти, което ще се окаже непосилно за българските граждани, според депутатите от ГЕРБ.

 

Николай Нанков заяви, че вчера е депозирано предложение за изменение и допълнение на Закона за месните данъци и такси по искане на Националното сдружение на общините. Такъв ангажимент е бил поет от Бойко Борисов преди три седмици. Промените касаят отлагане с една година на влизане в сила на новата методика за изчисляване на такса "Битови отпадъци". 

 

Това означава, че от 1 януари 2025 г. при сега действащите текстове на закона таксата би поскъпнала между 3 и 10 пъти във всяка българска община. 

 

Това решение ще даде възможност на административната база да бъде синхронизирана с местната власт и българските граждани да получат справедлив начин на таксуване на битовите им отпадъци.

 

Теменужка Петкова, ГЕРБ
Теменужка Петкова, ГЕРБ Източник: Zonanews

Теменужка Петкова отбеляза, че от ГЕРБ също предлагат и промяна, свързана с отчисленията съгласно Закона за управление на отпадъците. В момента средствата, събрани от общините, се превеждат в регионалните инспекции по опазване на околната среда и водите. Така целогодишно общините не да използват и оперират с тези средства. Предложението е този ресурс да остава в общинските администрации и те да използват тези средства. 

 

На въпрос кога ще се регистрира ГЕРБ, Теменужка Петкова заяви: "ГЕРБ ще се регистрира на 11 септември".

Още от "Политика"

Последни новини

Най-четени