ГЕРБ-СДС: Гоце Делчев ни завеща "да работим за България, понеже ние всички сме българи"

Днес България и всички българи по света отбелязваме една важна годишнина – годишнината от рождението на големия политиччески лидер, революционер и борец за свободата на българите от Македония и Беломорска Тракия Гоце Делчев

Петър Николов
Петър Николов Източник: ТВ Европа
Парламентарната група ГЕРБ-СДС почете с декларация годишнината от рождението на Гоце Делчев - големия политически лидер, революционер и борец за свободата на българите в Одринска Тракия. Декларацията от името на парламентарната група прочете народният представител Петър Николов. В декларацията се посочва, че само нация, която познава очите и спомена за своите герои, може да бъде свободна и благоденстваща днес. Общество, което си позволява да фалшифицира историята, не е и няма как да бъде част от европейското семейство на споделени ценности, се посочва в декларацията.

Петров припомни, че след преврата от 1944 година новата комунистическа власт, следвайки антинационалната си политика за създаване на македонска нация, решава да предаде костите на Гоце Делчев на Югославската република Македония. По думите му, макар тогавашния македонски премиер да определя Гоце Делчев като "един българин без значение за освободителните борби" с течение на времето великият войвода се е превърнал в един от фундаментите на новоизгражданата македонска идентичност като за целта политическото наследство е целенасочено фалшифицирано и преиначавано чак до наши дни. Петров припомни, че и настоящият македонски президент Стево Пендаровски е признал, че безспорна историческа истина е, че Делчев се е определял като българин, но в последствие се е отметнал от думите си.

Днес гробът на Гоце Делчев се намира в Скопие. Той е задължително място за поклонение за официална българска делегация, посещаваща македонската столица, като единственото изключение беше направено от сегашния министър-председател Кирил Петков, посочиха от ГЕРБ-СДС.
 
Ето и пълния текст на декларацията на ПГ на ГЕРБ - СДС:
Уважаеми г-н председател,
Уважаеми госпожи и господа народни представители,
Днес България и всички българи по света отбелязваме една важна годишнина – годишнината от рождението на големия политиччески лидер, революционер и борец за свободата на българите от Македония и Беломорска Тракия Гоце Делчев.
Георги Делчев е роден на 23 януари по стар стил или 4 февруари по нов, през 1872 г., в град Кукуш, тогава в рамките на Османската империя.
Първоначално учи в българското униатско начално училище, а след това в българската екзархийска прогимназия в родния си град. След като я завършва, продължава образованието си в Солунската българска мъжка гимназия „Св. св. Кирил и Методий“. Там, благодарение на своя учител Константин Величков, младият Делчев се запознава с творчеството и политическата дейност на Христо Ботев, с когото години след това ще се идентифицира.
През 1891 г. Делчев приема българско поданство и е приет за юнкер във Военното на Н.В. училище в София. Едно училище, което е достъпно само за българи, като юнкерите полагат клетва за вярност, освен към държавата и към княза и династията. За съжаление само месец преди дипломирането си, той е изключен от училището, защото е посетил политически кръжок, нещо което е строго забранено за офицерите.
Както обаче обикновено се случва при големите фигури от историята, тази трудност наместо да му попречи, разкрива истинското призвание на Гоце Делчев, който решава да посвети живота си на битката за свободата на останалите под османска власт български земи и през 1894 г. заминава като екзархийски учител в Щип. Там той се среща с Даме Груев, един от основателите на Българския македоно-одрински революционен комитет, и е привлечен в организацията, на която по-късно става фактически ръководител.
От това време са останали неговите думи:
Дойде време да работим за България, понеже ние всички сме българи. Трябва да работим за България, защото тя ще дойде и ще ни помогне... а също и:
Трябва да се борим за автономията на Македония и Одринско, за да ги запазим в тяхната цялост, като един етап за бъдещето им присъединяване към общото българско отечество.
През май 1903 г. четата, водена от Гоце Делчев се сблъсква с турски части край серското село Баница, като по време на последвалото сражение войводата ѝ е убит, един от най-тежките моменти в историята на ВМРО.
Смъртта на големия българин не слага край нито на легендата за него, нито дава покой на тленните му останки. Когато по време на Първата световна война Баница попада в границите на България, костите на Гоце Делчев са пренесени първоначално в Ксанти, после в Пловдив и накрая в София.
След преврата от 1944 г. обаче, новата комунистическа власт, следвайки антинационалната си политика за създаване на македонска нация, решава да предаде костите на Гоце Делчев на югославската република Македония. Макар тогавашният македонски премиер Лазар Колишевски да определя Гоце Делчев като (цитирам) „...един българин без значение за освободителните борби“, с течение на времето личността на великия войвода се превръща в един от фундаментите на новоизгражданата македонска идентичност, като за целта политическото му наследство е целенасочено фалшифицирано и преиначавано. Чак до наши дни, когато македонският президент Стево Пендаровски призна в интервю от 2019 г., че (отново цитирам) „Безспорна историческа истина е, че той се е определял като българин“, но впоследствие се отметна от думите си.
Откакто гробът на Гоце Делчев се намира в Скопие, той е задължително място за поклонение за всяка официална българска делегация, посещаваща македонската столица, като единственото необяснимо изключение беше направено от сегашния министър председател Кирил Петков.
Защо разказахме всичко това? Защо припомнихме за живота и каузите на Гоце Делчев? Не само за да почетем един велик българин от Македония, а и за да покажем важността на историята за нашето настояще. За да покажем, че само нация, която познава, почита и пази спомена за своите герои, може да бъде свободна и благоденстваща днес. И че общество, което си позволява да фалшифицира историята, да пренаписва съдбите на нашите предци не е, и няма как да бъде част от европейското семейство на споделени ценности.
Бог да пази България – родината на Гоце Делчев.

Още от "Политика"

Красимир Вълчев, водач на листата на ГЕРБ – СДС: Старозагорски регион ще бъде запазен като основен енергиен център

Средствата за индустриалните зони обаче бяха отрязани от "Продължаваме промяната" в Териториалния план за справедлив преход на област Стара Загора, подчерта той

Прочетете повече прочетете повече

Мария Белова: Всеки глас за ГЕРБ ще върне нормалността в политиката и спокойствието на хората

По думите й след изборите на 9 юни трябва да бъде съставено редовно компетентно правителство с премиер, който има авторитет в Европа и може да носи политическа отговорност

Прочетете повече прочетете повече

Кандидати от ГЕРБ в Пловдив: Стабилност и работеща администрация за силно икономическо развитие

Всички те бяха категорични, че Шенген и Еврозоната са стратегически цели за ГЕРБ, които не могат да се постигнат без стабилно правителство и ясно управление

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени