ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ май са близо до общо правителство? Габриел и Денков може да се ротационни министър-председатели

Цяла неделя текат интензивни преговори между Борисов, Петков, Василев и Христо Иванов

Бойко Борисов в 49-то НС
Бойко Борисов в 49-то НС Източник: Zonanews

Бойко Борисов продължава да води паралелни разговори както с ДПС и ИТН, така и с ПП-ДБ за евентуално сформиране на мнозинство с втория мандат. Това твърди "Капитал".

 

Според изданието, в неделя са се провели особено интензивни преговори най-вече с ПП-ДБ, като е постигната принципна договорка за съвместно управление. Предвид сложната обстановка този резултат е временен, но е най-близкото разбирателство, което двете формации са постигали.

 

В неделя сутринта по неофициална информация Борисов е разговарял с Кирил Петков, Христо Иванов и номинираните от двете формации за премиер - Мария Габриел и акад. Николай Денков, пише сайтът.

 

Пак по неофициална (но потвърдена от няколко различни места) информация по време на разговорите, които бяха два - в неделя сутринта и в ранния следобед, лидерите на двете формации са обсъждали вариант за сформиране на мнозинство с втория мандат като излъчените от двете политически сили за премиер акад. Николай Денков и Мария Габриел се сменят на поста на ротационен принцип за шест месеца.

 

Според обсъждания вариант първи поста ще заеме кандидатът на ПП-ДБ Николай Денков. Този подход за председателство на ротационен принцип беше възприет и при избора на председател на Народното събрание и благодарение на тази договорка на поста беше избран Росен Желязков от ГЕРБ, който ще оглавява парламента три месеца, след което ще бъде заменен от Никола Минчев от ПП.

 

Продължаването на преговорите между ГЕРБ и ПП-ДБ и евентуалната договорка за получаване на подкрепа от страна на партията на Борисов идва на фона на срещата на лидерите на двете формации в парламента в петък. На нея от ПП-ДБ препотвърдиха категоричната си позиция, че няма да подкрепят правителство с първия мандат.

 

По неофициална информация на нея Борисов е дал да се разбере, че ГЕРБ няма да участва в мнозинство и да гласува за правителство с различен от Мария Габриел премиер. Нещо повече - бившият еврокомисар е отказала и предложението на ПП-ДБ да участва в правителство с втория мандат като вицепремиер - вариант, който първоначално обсъждаха от коалицията срещу подкрепа за кабинет "Денков".

 

На този етап не е ясно дали тази договорка е окончателна и ако е, какъв ход ще предприеме Борисов в понеделник, когато номинираната за премиер Мария Габриел трябва да върне на президента папката с мандата.

 

Ако в оставащото време до 15 ч. в понеделник ГЕРБ и ПП-ДБ се разберат за сформиране на правителство с втория мандат, твърде вероятно е Габриел да върне на Румен Радев празна папка без структура и състав на кабинет, което ще означава, че мандатът не е изпълнен и държавният глава ще трябва да връчи втория мандат на акад. Николай Денков, твърди "Капитал".

Още от "Политика"

Последни новини

Най-четени