ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ: Украйна може да получи БТР-и от запасите на жандармерията ни

Даниел Митов определи като "истерии" твърденията, че тази помощ ще намали отбранителния потенциал на Българската армия

Бронетранспортьор
Бронетранспортьор Източник: Zonanews

Министерството на вътрешните работи да предостави на Украйна БТР-и друга бронирана техника, с които разполага Жандармерията, но са с отпаднала необходимост, предлагат от ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС. Според депутата Ивайло Мирчев Жандармерията ни може да предостави на Украйна около 100 броя бронирана техника от складовете на МВР, предава БНТ. 

 

"Това е техника, която е купена по време на Възродителния процес, за която ние даваме доста пари за съхранение и поддръжка, а никога не е използвана от бившите вътрешни войски, сега жандармерия, която не е част от армията и по никакъв начин няма да нарушим боеспособността на Българската армия. И БТР има и друга техника, но е бронирана техника.

 

Тя е с отпаднала необходимост. И, не дай си боже, да използваме бронетранспортьори срещу български граждани - нещо, което през 80-те години е представлявала за някои необходимост да има такива бронетранспортьори. Количеството е класифицирана информация и МВР ще вземе решение, но със сигурност би трябва да говорим за около 100 броя.

 

Тази техника е произведена 60-те и 70-те години, част от нея работи под някаква форма, част от нея не. Става дума за самата техника- въоръжение плюс резервни части. Очевидно има интерес към нея от страна на Украйна. Не казвам, че не работи, а че е в състояние, в което няма да е полезна на българската жандармерия, а на Украйна ще бъде полезна, защото украинците имат начин да направят така, че тази техника да им бъде полезна", посочи Ивайло Мирчев.

 

Даниел Митов от ПГ на ГЕРБ-СДС уточни, че след посещението на Зеленски в София е започнал цялостен преглед от страна на институциите какво България може да предостави на Украйна.

 

"В условията на война и в условията на това да помогнем на Украйна да пази териториалната си цялост и да отвоюва, разбира се, окупираните територии от страна на Руската федерация, разбираме, че е възможно България да предостави и ще предостави над 100 бройки бронирана техника, която е с отпаднала необходимост за българската жандармерия и за нуждите на МВР, държа да подчертая. Това е немалка помощ в тези условия при положение, че в момента прегледът продължава", каза Даниел Митов.

 

Даниел Митов определи като "истерии" твърденията, че тази помощ ще намали отбранителния потенциал на Българската армия.

 

"Това не може да намали отбранителния потенциал на България след като е техника с отпаднала необходимост. Тези истерии непрекъснато се подклаждат. Колкото решения на парламента искат нашите опоненти, толкова ще им предоставим, за да подчертаем доминацията на евроатлантическото мнозинство. В крайна сметка България стои от правилната страна на историята и България по никакъв начин няма да се огъне в тези обстоятелства и ще пази международното право, такова каквото го познаваме след Втората световна война", изтъкна Митов.

Още от "Политика"

Георги Георгиев от ГЕРБ призова Терзиев и "Спаси София": Долу ръцете от ''Патриарха''

Екипът на Васил Терзиев и спасителите от "Спаси София" с откровени лъжи и незачитайки мнението на гражданите променят движението по бул. "Патриарх Евтимий" в центъра на София, допълва той

Прочетете повече прочетете повече

Прокуратурата чака експертизи, за да се произнесе по скандала с фалшифицираните подписи

Производството е образувано, за това че е потвърдена неистина в писмено съобщение, изпратено от Л.Б. (Лена Бориславова, бел. ред.) по електронен път до Агенция по вписванията

Прочетете повече прочетете повече

Радев наложи вето върху промени в Закона за насърчаване на инвестициите

Това е третият път (след указите му от 2017 г. и 2019 г.), когато Румен Радев възразява срещу мерки, подобни на приетите в този закон", се казва в съобщение от президентската администрация

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени