ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се разбраха: Росен Желязков ще е председател на Народното събрание

Председателят на правна комисия, каквото изискване беше заложено при първоначалните разговори, ще е от ПП-ДБ

Росен Желязков
Росен Желязков Източник: Zonanews

Обединихме се, че председател на НС ще е Росен Желязков. Ротационно председателство на 3 месеца - това е джентълменско споразумение. Това заяви Десислава Атанасова, председател на ПГ на ГЕРБ-СДС след втория ден от преговорите мужду ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. 

 

Вече имаме изработена обща законодателна програма с ПП-ДБ, добави Атанасова. Двете най-големи парламентарно представени формации са изготвили общ списък със законопроекти, който ще предложат на останалите политически сили. Те касаят реформите по Плана за възстановяване и устойчивост, присъединяването на България към еврозоната и Шенген, законопроектът за защита от домашно насилие.


Председателят на правна комисия, каквото изискване беше заложено при първоначалните разговори, ще е от ПП-ДБ. "Очакваме тяхната номинация", добави тя. Още не е обявена номинацията, която ще стане ясна след Националния съвет на коалицията.  

 

От ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ обявиха още, че е възможно да има ротационен принцип на позициите председател на НС и шеф на правната комисия, но това ще стане, ако парламентът работи повече от 3 месеца. 

 

"Наясно сме, че трябва да приемем законите, касаещи ПВУ. Диалогът е необходим и преди 2 месеца никой не си представяше, че ще успеем.  Имаше нормален и екпертен тон на тези преговори. ГЕРБ ще положи всички усилия за праевителство", увери Атанасова.

 

 На въпрос дали предстоят лидерски разговори, тя отговори положително: "Да, предстоят, след като нашите работни групи приключиха работа. Това са по-важните разговори, предполагам в следващите дни". 

Още от "Политика"

Последни новини

Най-четени