ГЕРБ-СДС: Ще участваме единствено в заседанията на НС за изменения в Конституцията (НА ЖИВО)

Очевидно той (Денков, бел. ред.) няма качеството на министър-председател, след като здравният министър си взема решения без да са съгласувани с него, заяви Десислава Атанасова

Десислава Атанасова
Десислава Атанасова Източник: Zonanews

ГЕРБ-СДС ще участва единствено в заседанията на НС за изменения в Конституцията. Въпреки че имахме постигната формална договорка с колегите от ПП-ДБ на лидерска среща. Това, което наблюдаваме в последните часове е, че за пореден път не се спазват ангажименти. Това каза по време на брифинг пред журналисти Десислава Атанасова от ГЕРБ.

 

"Имах личен разговор с премиера Денков за ситуацията в "Пирогов". Отново заявявам - ние сме объркани кои са лидерите в ППДБ. С господин Денков говорихме по отношение на безпринципните смени, които се правят. Очевидно той няма качеството на министър-председател, след като здравният министър си взема решения без да са съгласувани с него. Имаше ясна договорка между Бойко Борисов, Христо Иванов и Асен Василев, че не ни трябват повече трусове в управлението, а е важно да работим за държавен бюджет и Конституция”, каза още Атанасова.

 

"Нашата парламентарна група ще участва единствено в заседанията, които касаят приемането на измененията и допълненията на Конституцията. Няма да подкрепим едно решение на Министерски съвет, докато няма ясен механизъм. Думите в политиката означават отговорност, действията носят последици.  Ние многократно даваме един и същи сигнал. Щом носим заедно отговорността  пред българските граждани, е редно и заедно да взимаме  решенията. Трябваше вчера еврокомисар да дойде и да каже - трябва да бъде прекратена дерогацията за "Лукойл". Условия ние не поставяме, ние искаме партньорски отношения. Така, както сме го демонстрирали многократно. Миналата седмица дадохме крачка назад - именно защото желаем България да има държавен бюджет и да бъде променена Конституцията. Започваме да мислим, че някой търси умишлено провокации”, заяви Атанасова.

 

"Знаете, че темата за МВР, служби за сигурност, вълнуваше нас и вас и обществото в последния месец, но тази тема се измести от фокуса и вече се спекулира с темата "Здраве" - веднъж през грозния дебат в пленарна зала, сега вече започва политическо кадруване в търговските дружества", подчерта председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС.

 

Тя допълни, че Бюджет 2024 не е одобряван от никого, но са си дали сметка какво означава държавата да няма бюджет. Много по-важният въпрос е обаче как ще продължим оттук-нататък. "Без доверие не може да се продължи, всеки трябва да преосмисли действията и думите си", призова Атанасова.

 

Депутатът Делян Добрев заяви, че темата за дерогацията за "Лукойл" вече е и европейска тема. "Не изключвам в следващите дни да се опитат да провокират протести", коментира Добрев по повод намерението на компанията да продаде активите си в държавата.

 

"Премиерът Николай Денков се обезличава като премиер", заяви бившият здравен министър и по настоящем председател на Здравната комисия в парламента Костадин Ангелов, предаде репортер на "Фокус". "Той (Денков, бел. ред.) каза, че няма да сменя директорът на "Пирогов". Днес пристигна становище по доклада, което разбива всяка една от тезите в този доклад. Този доклад е изсмукан от пръстите си. "Пирогов" е на печалба. Сменя се директора, защото той преди време огласил един случай, с един съветник - Мустафа Емин", заяви Ангелов.

 

По думите му директорът на болницата се сменя единствено по политически причини. Според него ПП-ДБ се опитват да създадат нов скандал относно конкурсите в болницата.

 

"Аз съм бил председател на комисията, на другата е доктор Симидчиев", коментира Ангелов. Той смята, че в Министерството на здравеопазването се пишат мотиви, които не съществуват, с цел да бъде освободен директорът. От ГЕРБ обявиха, че настоящият министър на здравеопазването Христо Хинков не е тяхна номинация.

 

 

Още от "Политика"

Хампарцумян: Най-важната предпоставка за ръста на инфлацията е това, че догонваме европейския пазар

Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи показва институционална слабост, обясни финасистът

Прочетете повече прочетете повече

Премиерът и министър на външните работи Димитър Главчев ще участва в Срещата на Съвета на ОИСР на ниво министри

В момента в ОИСР членуват 38 държави, сред които най-развитите икономики от Европа, Северна Америка, Южна Америка и Азия, съставляващи 70 % от глобалното производство и търговия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени