ГЕРБ-СДС: Връщаме празен мандат, ако до 12 часа утре не се разберем (ВИДЕО)

Днес предложихме да бъде гласуван съставът на сегашното правителство само с ротация на премиера и вицепремиера, заяви Габриел

Брифинг на ГЕРБ
Брифинг на ГЕРБ Източник: Скрийншот видео кадър

Имаме фундаментални различия по отношение на това ГЕРБ да бъде приет като равнопоставен партньор. Ще върна празен мандат на президента. Днес предложихме да бъде гласуван съставът на сегашното правителство само с ротация на премиера и вицепремиера. Това заяви вицепремиерът и външен министър в оставка Мария Габриел на извънреден брифинг.

 

"В понеделник до 12 ч., ако ПП-ДБ имат желание да споделят властта, а не да я държат само за себе си, тогава можем да говорим. Иначе връщаме мандата и правителство с втория мандат няма да има. Отиваме по-скоро на нови избори", допълни Сачева.

 

Габриел подчерта, че няма вариант нито за още седем дни преговори, нито за участие на ГЕРБ във втория мандат. "Спорове за регулатори и съдебна реформа ние нямаме. Искаме ГЕРБ да бъде приет като равнопоставен партньор. По време на преговорите чух много етикети и предизборни слогани, но не съм си позволила никакъв епитет. Пренебрегнах думите, че случващото се ще се отрази на кариерата ми в чужбина. Първата политическа партия трябва да бъде равнопоставена, предложихме да бъде ясно кой за какво носи отговорност. От самото начало на преговорите се включихме конструктивно. След първия кръг стана ясно, че имаме общи неща, но и различия. Ние искаме пълен мандат, ясни приоритети, равнопоставеност в управлението", подчерта тя.

 

Брифинг на ГЕРБ
Брифинг на ГЕРБ Източник: Скрийншот видео кадър

Деница Сачева заяви още и, че ГЕРБ-СДС няма да бъде "гумен печат" на реформи, в които няма да участва. "В министерствата трябва да има хора и от двете коалиции. Непрекъснато използвахме времето да се говори за състава на МС, разбрахме, че ПП–ДБ не са готови да поделят властта, искат да я притежават цялата, на всяка цена. Ако няма да споделят отговорност с нас, нека си намерят друг партньор. За нас е изключителен компромис да говорим, че Асен Василев може да остане в кабинета, а в същото време да получим споразумение, че няма да има ярки политически лица в кабинета. Дайте да се разберем Асен Василев ярко политическо лице ли е", посочи тя. 

 

На свой ред Теменужка Петкова отбеляза, че едва след още девет месеца ПП-ДБ смятат, че ГЕРБ може да участва равноправно в управлението. "Това трябва да го забравят, да ни тестват няма как да се случи", обясни тя. Рая Назарян коментира, че двете коалиции е трябвало да вземат всички решения съгласувано.

 

Президентът Румен Радев ще даде първия мандат на ГЕРБ-СДС в понеделник. В петък председателят на ГЕРБ Бойко Борисов беше категоричен, че или мандатът ще бъде върнат изпълнен веднага, или отиваме на предсрочни избори.

 

Още от "Политика"

Кирил Петков заплаши с побой Пеевски: Няма да ми каже тези неща, ако сме само двамата, а бодигардовете му са навън

Припомняме, че по-рано днес Делян Пеевски заяви, че Кирил Петков може да бъде "само булка на Борисов" и сравни него и Лена Бориславова със сладки пуделчета

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени