ГЕРБ сезира Конституционния съд и за изцяло машинното гласуване

Ако ние бяхме направили това, щяхте да ни разгромите, добави Тома Биков

Десислава Атанасова
Десислава Атанасова Източник: ПП ГЕРБ

ГЕРБ ще сезира Конституционния съд за приетото в Изборния кодекс изцяло машинно гласуване, обявиха от партията на брифинг в парламента. Приехме единствено и само гласуване с машини в секции с над 300 избиратели, това важи както за България, така и за чужбина. По този начин се отнема правото на българските граждани по Конституция да изразят своя вот и ще инициираме жалба за противоконституционност на това решение в КС, посочи председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

 

Заместник-председателят на 45-ото Народно събрание Цвета Караянчева коментира, че днес се е случило нещо невиждано. "Беше отнето правото на глас на българските граждани, на тези 73 процента български граждани, които гласуваха с хартиена бюлетина на последните избори", посочи тя. По думите ѝ, това е изключителен скандал и ГЕРБ ще сезира Конституционния съд.

 

"Беше отнето правото на българските граждани, на тези над 70% от българските граждани, които гласуваха с хартия", каза и Цвета Караянчева по повод въвеждането само на машинен вот. "На машина не се гласува никъде в ЕС. Попитах какво става, ако се развали машината, ако спре токът? Колегите, които се разхождат само по жълтите павета и се разхождат във Facebook, не знаят, че в малките населени места няма интернет, а на други са чакали по 8-9 ч, само за да дойде техникът. Това е изключителен скандал и ще сезираме Конституционния съд", каза още Караянчева.

 

"Ако ние бяхме направили това, щяхте да ни разгромите. Приемане на Изборен кодекс за една нощ писане и приемането му с по-малко от 88 гласа. Ще продължим да стоим тук и да регистрираме тези груби нарушения на демократичните процедури", каза Тома Биков.

Още от "Политика"

Даниел Митов: Трябва да се прекрати глупавата теза, че едва ли не заради "Балкански поток" е започнала войната в Украйна

Надяваме се ПП-ДБ да се научат как се реализират тези проекти и как се отстояват интересите на страната, подчерта Теменужка Петкова

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени