ГЕРБ: Внасяме вот на недоверие срещу правителството (НА ЖИВО)

Некадърно, лобистко и корумпирано - с това ще бъде запомнено това правителство, каза Делян Добрев

Пресконференция на ГЕРБ
Пресконференция на ГЕРБ Източник: Скрийншот/Facebook

Проблемът на това правителство е секторен, мащабите на провала му са такива, че няма с кого да се конкурира в съвременната политическа история на България. То може да се конкурира единствено със себе си. Най-осеземи са провалите му в публичните финанси и икономиката. Този провал всеки български гражданин може да го усети по джоба си, каза на извънреден брифинг в централата на ГЕРБ зам.-председателят на партията Томисав Дончев. 

 

Прогнозите са, че този провал ще го усещат българите и през следващата, и през последващата година. Поради това внасяме вот на недоверие към това правителство, заяви Дончев. По думите му в коалицията отношенията се регулират със заплахи, изнудвания и натиск, а подкрепата се осигурява чрез пазарлъци. Трябва да се сложи край на тази мъка. Мъка е за всички", добави Дончев. "Тази глава от политическата история на България ще е позорна. Единственото, което можем да направим, е тази глава да бъде кратка", заключи зам.-председателят на ГЕРБ.

Делян Добрев обяви, че имаме галопираща инфлация, каквато не сме имали от 1997-1998 г. "Имаме галопираща инфлация. Тя не се дължи на войната в Европа, там инфлацията е наполовина. Това правителство не компенсира бизнеса навреме. Инфлацията е заради некадърност", подчерта депутатът от ГЕРБ-СДС.

"За последните 6 месеца обикновеният дизел по бензиностанциите нарасна с 36%, обикновеният бензин с 37%. Необяснимо е, защото цената на петрола е същата като цената на петрола през 2012 г. ДДС-то е същото, акцизът е същият", отсече Добрев и припомни, че правителството е върнало и посредниците при доставката на газ, които са надписали 100 млн. само за месеци", добави той.

 

За първи път от 25 години правителството на България представлява заплаха за финансовата сигурност, а с това и за националната сигурност, коментира бившият министър на икономиката Лъчезар Борисов. "Една от гордостите на настоящото правителство - износът, той не допринася за БВП. Износът нараства с 6,5%, а вносът - двойно. Предадохме на чужди икономики само за три месеца 1 млрд. евро", уточни той.

 

Според него в момента губим законност, държавност, губим и сигурност. "В момента правителството се крие зад деругацията на ЕС заради ковид, но това не ни помага. Те счуват нашата макрорамка. Трябва да предприемем много спешни мерки в синхрон, за да решим проблемите", призова Лъчезар Борисов. "Правителството прави така, че хората да губят ускорено своето благосъстояние и покупателна способност. Инфлацията изяде 15 млрд. от парите на българите, а линията на бедност се покачва рязко", обяви Деница Сачева. По думите й тази линия гони вече 550 лв.


Председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова каза, че разговорите с другите партии относно вота на недоверие ще се водят в Народното събрание. "Не в МОЛ-а", добави тя. 


"В ситуацията на безпрецедентна криза нашия вот на недоверие цели да спаси българският парламентаризъм от разпад", заяви зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Тома Биков. 

 

Томислав Дончев отговори на въпрос за излязлата фалшива информация, че депутати на ГЕРБ ще подкрепят ветото:
"Просто това не отговаря на истината. От два дни се намираме в ситуация на скандали, които правят управлението невъзможно. Очевидно е, че нямат мнозинство. Ние ще помогнем на тази мъка да се сложи край". 

"Предсрочни избори не са най-доброто решение, но сме в ситуация, в която всеки избор е лош и избираме между по-малко лошия. Когато има програмно и експертно правителството кой носи отговорност. Силно скептичен съм към това", добави той.

 

На въпрос имали в грапата на ГЕРБ-СДС депутати, които биха подкрепили правителството, председателят на ПГ Десислава Атанасова каза: "Сигурна съм за нашата парламентарна група. Убедени сме, че в нашата група такива хора няма".

Още от "Политика"

Комунистическият следовател Бойко Рашков нападна още един журналист, млати оператора и него с чадър (ВИДЕО)

Преди това Рашков счупи телефона на колегата Николай Караколев преди комисията, на която депутатите трябваше да го изслушат за връзките му с контрабандистите Марин и Стефан Димитрови

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени