ГЕРБ внесе промени, предвиждащи мажоритарни избори в два тура

За парламентарните избори се предвижда активна регистрация за българските граждани зад граница

ГЕРБ внесе в Народното събрание промени в Изборния кодекс, които предвиждат въвеждане на мажоритарна изборна система в два тура при парламентарни избори и при избори за Велико народно събрание. За парламентарните избори се предвижда активна регистрация за българските граждани зад граница. Измененията предвиждат районирането в 234 едномандатни изборни района в страната и шест едномандатни в чужбина. Всички 240 кандидати за депутати ще могат да се регистрират само от една партия, коалиция или инициативен комитет и само в един едномандатен изборен район. Заявлението за активна регистрация за българите, които ще гласуват в чужбина, ще се подава в едномесечен срок преди вота.

 

Предлага се наименованията, границите и номерацията на изборните райони да се определят от президента, не по-късно от 56 дни преди изборния ден. В мотивите си от ГЕРБ посочват, че мажоритарната система дава възможност да се издигнат разпознаваеми личности в определения район, запознати с проблемите на местните хора. От партията подчертават,  че са последователни в позицията си, отразяваща исканията на българските граждани, ясно заявени в Националния референдум от 2016 г., в който значителна част от българите са предпочели въвеждането на мажоритарна система за парламентарни избори.

 

Референдумът през 2016 година бе организиран от Слави Трифонов – сега лидер на "Има такъв народ" - втората по големина парламентарно представена партия. С промените в Изборния кодекс ГЕРБ провокира "Има такъв народ" с аргумента, че двете политически сили имат мнозинство за прокарването на мажоритарния вот. А от партията на Трифонов обявиха, че ще изчакат сигурен, спокоен и уверен парламент преди да работят за въвеждането на мажоритарната изборна система. 

Още от "Политика"

Георги Георгиев: ПП превърнаха Столична община в банкомат, който да захранва партийната им номенклатура

Настояваме до края на деня Васил Терзиев да поиска оставките на зам.-кмета по финанси Иван Василев, на зам.-кмета по култура Яна Генова и на директора на ОП "Гробищни паркове" – Румен Димитров

Прочетете повече прочетете повече

От днес до 7 май ЦИК приема документи за регистрация на кандидатски листи за евродепутати

От днес ЦИК започва да приема и документи за регистрация на допускане или регистрация на партии и коалиции за участие в нови избори за кметове и общински съветници на 23 юни

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени