ГЕРБ за антиковид мерките на правителството: Мерките са Кировизирани, но са си мерки на ГЕРБ. За тока няма мерки, защото ГЕРБ не са въвеждали такива

Умножаваме череши и получаваме щайги накрая. Това е планът на правителството за справяне с пандемията, допълни Ангелов

Трибунка на ГЕРБ
Трибунка на ГЕРБ Източник: ПИК

Представители на партия ГЕРБ на брифинг в парламента направиха анализ и коментар на представения от властта вчера план за справяне с COVID-19. По думите им, голяма част от мерките са били въведени още от предходното редовно правителство и това е "плагиатство". 

 

"По време на представяне на плана бяха съобщени много новини, много претенции и много неясни неща", заяви бившият здравен министър Костадин Ангелов. Според него, този план не преследва човешки цели, а икономически – да нямаме затваряне. "Умножаваме череши и получаваме щайги накрая. Това е планът на правителството за справяне с пандемията", допълни Ангелов.

 

"Първата новина беше, че плановете до момента са неясни, което означава, че планът Кацаров е оценен като неясен и с приемането на новия план старият беше пратен в кошчето. Настояваме златният медал, който беше даден от Кацаров за справяне с пандемията, да бъде върнат в Министерството на здравеопазването", заяви проф. Костадин Ангелов.

 

"Целият план е функция на интензивните легла. Това е много измамно, защото той казва, че държавата ще се затвори при 80% заетост на интензивните легла. Това до момента не се е случвало, защото интензивните легла се запълват и от пациенти, които не са болни с коронавирус.

 

Този план не преследва човешки цели, а само икономически - да няма затваряне", коментира бившият здравен министър. По думите му и в най-големите пикове на предишните вълни не се е стигало до запълване на 80% от капацитета на интензивните легла. Проф. Ангелов даде и пример за интензивните легла по области, като уточни, че във Велико Търново например има 8 интензивни легла и там областта е в тъмно червената зона по този показател.

 

Докато в София, която е с най-голяма заболеваемост, интензивните легла са най-много и по този показател столицата е в светлата зона. "Не видяхме мерки, свързани с цената на тока", коментира Делян Добрев от ГЕРБ. Той припомни, че вчера мнозинството е отхвърлило без обсъждане предложенията им за помощи на бизнеса и за нормализиране на цената на тока.

 

Делян Добрев: "Мерки, свързани с компенсации на бизнеса, няма. Има обещания, има пресконференции, разхвърлят се числа, но няма решение на МС, няма приета наредба, няма приет компенсаторен механизъм, няма помощ за бизнеса и за всички небитови потребители", негодува експертът.

 

Представителят на ГЕРБ припомни, че общините вече мислят как да минат на режим на тока на уличното осветление, защото не могат да си платят сметките. "Мерките, представени вчера, са модифицирани мерки на ГЕРБ. Те са кировизирани, но са си мерките на ГЕРБ. Мерки за тока няма, защото миналата година токът беше 100 лева и не беше нужно да се прилагат такива мерки", каза още Добрев.

 

"Продължаваме промяната" вчера ни каза продължаваме мерките", обяви Деница Сачева от ГЕРБ и припомни, че всичките социални мерки, които правителството на Кирил Петков предлага, са изработени от ГЕРБ и вече работят - от 60/40, та до патронажната грижа. "ПП не само че не ни показа нови мерки, но една страна показа, че мерките на ГЕРБ са работещи и затова ги продължават, а от друга страна показаха, че нямат нови идеи", добави тя. Проблемът е, че мерките на ГЕРБ са орязани от новите упраовляващи и са по-малко ефективни.

 

Лъчезар Борисов от ГЕРБ изрази притеснение, тъй като се е чул с много хора от бизнеса, които твърдят, че мерките на Кирил Петков няма да сработят. Всичко предложено е копирано от ГЕРБ, но без да има финансови инструменти, а без тях няма и финансиране. Новото и редуциране и липса на адаптиране на мерките към новите условия, а условията са много различни.

Още от "Политика"

Комунистическият следовател Бойко Рашков нападна още един журналист, млати оператора и него с чадър (ВИДЕО)

Преди това Рашков счупи телефона на колегата Николай Караколев преди комисията, на която депутатите трябваше да го изслушат за връзките му с контрабандистите Марин и Стефан Димитрови

Прочетете повече прочетете повече

Неизбежният Караколев: Побойко Рашков ми счупи телефона след въпрос за пачки, часовници и контрабандистите Димитрови (ВИ

Бившият вътрешен министър Бойко Рашков бе разпитан в комисия в Народното събрание за участието му в контрабандни канали в Митниците и близките му отношения със Стефан и Марин Димитрови

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени