ГЕРБ за енергийната криза и за това, че за първи път от 10 години реално ще има намаление на доходите (ВИДЕО)

Инфлацията ще продължи да расте, ако няма компенсация на високите разходи на бизнеса

Брифинг на ПГ на ГЕРБ в НС
Брифинг на ПГ на ГЕРБ в НС

ГЕРБ изнесе информация пред журналисти в Народното събрание за енергийния колапс и какво предлага партията като законодателни промени за решаване на проблема. Радомир Чолаков обясни, че храмовете и джамиите не са били затворени при кризата по време на правителството на Бойко Борисов.

 

Водени от тази идея, от ГЕРБ е внесени предложение в бюджетната комисия за църквите и храмовете, което е било отхвърлено. Костадин Ангелов каза, че не спират да повтарят от месец, че най-тежко е положението в общинските болници. Увеличаването на цената на тока води до това, че половината от бюджетите отива за ток. Проблемът се неглижира от правителството на Кирил Петков, тези фалити са планирани, каза Костадин Ангелов.

 

Делян Добрев обяви, че по този повод са готови със законодателни промени и как да се намерят и случат компенсации. Ще виждаме затворени центрове за деца и хора с увреждания.

 

Средното увеличение е над 3 пъти. Това са суми до 10 000 лева. Още лятото направихме предложение за компенсации на бизнеса. Ако бяха дали на бизнеса по-рано компенсации, нямаше да се вдигнат цените, което пък води до инфлация . Инфлацията ще продължи да расте, ако няма компенсация на високите разходи на бизнеса. Харченето ще доведе до обедняване, предупреди Добрев.

 

За скъпата електроенергия в социалните заведения, говори и бившият образователен министър Красимир Вълчев. Заради галопиращите цени на еленергията ще има по-малко реновирани кабинети. Според него така първите три месеца няма да бъдат компенсирани от бюджета. За първи тът от 10 години реално ще има намаление на доходите, това е промяната от непукизма на правителството, каза Вълчев.

 

Росен Желязков каза пък, че само със 70 милиона лева ще е увеличението в железниците. Ще се налага отпадане на нощния транспорт. Тезата му бе потвърдена и от бившия кмет на Пловдив и депутат от ГЕРБ-СДС Иван Тотев. 

 

Акцентирано бе и на невъзможността ВиК да работят заради непосилните и некомпенсирани цени на тока. Мръсната вода от Ямбол например може да предизвика екологична криза в южните ни съседки. Област Шумен също има проблем с битовата необходимост от вода, което е основно човешко право, каза Николай Нанков.

 

Проект за компенсация на 100 процента, а не през цените, предлагат чрез извънредно заседание на енергийната комисия още в сряда от ГЕРБ, каза Делян Добрев. Парите ще дойдат, откъдето дойдоха за РЕП-тата, обясни Добрев, но дори много по-малко от вече дадените.

Още от "Политика"

Кирил Петков заплаши с побой Пеевски: Няма да ми каже тези неща, ако сме само двамата, а бодигардовете му са навън

Припомняме, че по-рано днес Делян Пеевски заяви, че Кирил Петков може да бъде "само булка на Борисов" и сравни него и Лена Бориславова със сладки пуделчета

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени