ГЕРБ за съдебната реформа: Ще предложим нов орган, който да разследва главния прокурор (ВИДЕО)

Радомир Чолаков нарече случилото се в съдебната реформа през последните месеци "омърсяване", което те повече няма да позволят

Брифинг на ГЕРБ
Брифинг на ГЕРБ Източник: Скрийншот/Facebook
ГЕРБ-СДС започва серия от брифинги, на които ще представи своята управленска програма. Днес темата е съдебна реформа. Предишните управляващи не са хора, които са били в съдебната система и я разбират. Оказа се, че това, което те си представят като съдебна реформа е закриване на структури и създава е на бухалки. Омърсиха понятието съдебна реформа и не можем да позволим това да продължава. Това заяви Радомир Чолаков.
 

Ще предложим промени в Конституцията, с които да бъде създаден нов тричленен орган, който ще е отговорен за разследванията срещу главния прокурор. Това обявиха още от ГЕРБ.

 

"Органът ще със самостоятелен статут и гаранции за независимост. Ще им бъде дадена възможност да извършват самостоятелно разследване срещу главния прокурор, да го привличат към наказателна отговорност при извършването на престъпление от общ характер и да поддържат това обвинение към всички съдебни инстанции", обясни евродепутатът Емил Радев.

 

През последните години темата за съдебната реформа беше иззета първо от ДБ, а след това и от ПП. Те я превърнаха в лайтмотив на всичките си предизборни и следизборни послания. Това, което видяхме през последната година и половина бе, че тези партии не могат да направят съдебна реформа, посочиха бившите управляващи, заявиха от ГЕРБ.

 

Стратегията за съдебна реформа е приета през 2010 година, която е актуализирана през 2016. ДБ и ПП нямат свои идеи в тази насока (съдебна реформа), това са предложения приети от три правителства на ГЕРБ, отбеляза Радомир Чолаков.

 

Според партията от ДБ и ПП са показали, че не разбират как функционира съдебната реформа и не я познават от вътре, както и не са били вътре в съдебната реформа, затова нямат право да казват как тя трябва да работи.

 

"Оказа се, че това, което те си представят като съдебна реформа е разрушаване на структури, закриване на институции, кадруване и създаване на бухалки. И те си го казаха. В последните седмици на мандата им беше жалко да се наблюдават воплите на Кирил Петков и Асен Василев как единствената съдебна реформа в България е Бойко Рашков да стане шеф на КПКОНПИ", посочи кандидатът за народен представител Радомир Чолаков. Той нарече случилото се в съдебната реформа през последните месеци "омърсяване", което те повече няма да позволят.

 

Програмата на ГЕРБ винаги е била с ясно поставени цели. Ние разбираме реформата като нещо по-добро, а не овладяване на структурите. Нашата цел е да създадем бърз и ефективен процес. Трябва да работим за преодоляване на усещането за корупция и трябва да оптизимизираме уредбата, която е свързана с прояви на корупция. Това, което е силно подценено,  че ГЕРБ направи много за съдебната реформа, но се признава от европейските партньори, подчерта Росен Желязков.
 
Ние сме последната държава, която все още има вечни длъжници. Ние не можем да чакаме закона за давността да бъде факт през 2029 година. Трябва да се обърне внимание и на физическата несъстоятелност. Няма да позволим дългове да се преследват по 20-30 години и да нямат шанс да започнат на чисто, коментира евродепутатът Емил Радев.
 
Бързината на производствата - да бъде въведен нов принцип на ексклузитет като един съдебен състав да гледа от началото до края едно производство. Чрез въвеждането на този принцип ще намалеят отлагането по уважителни причини. Принципът на служебното начало на процеса трябва да бъде ревизиран. Досъдебното производство трябва да бъде съкратено. За бързото производство трябва да бъдат направени инвестиции за изготвяне на бързи криминалистични експертизи, заяви кандидатът за народен представител Рая Назарян.

 

Още от "Политика"

Георги Георгиев: ПП превърнаха Столична община в банкомат, който да захранва партийната им номенклатура

Настояваме до края на деня Васил Терзиев да поиска оставките на зам.-кмета по финанси Иван Василев, на зам.-кмета по култура Яна Генова и на директора на ОП "Гробищни паркове" – Румен Димитров

Прочетете повече прочетете повече

От днес до 7 май ЦИК приема документи за регистрация на кандидатски листи за евродепутати

От днес ЦИК започва да приема и документи за регистрация на допускане или регистрация на партии и коалиции за участие в нови избори за кметове и общински съветници на 23 юни

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени